måndag, juni 11, 2007

På nätet är allt gratis, eller i alla fall nästan

Det brukar talas om att det är svårt att tjäna pengar på nätet eftersom surfare förväntar sig att allt ska vara gratis. Ett motsvarande problem finns för bokhandeln som om ett par månader ska börja sälja den sista Harry Potter-delen. Problemet är att prispressen är så stor att många bokhandlare kommer att sälja boken billigare än vad de själva köper in den. På det sättet tjänar man naturligtvis inga pengar, utan förlitar sig helt på att hoppas att de som köper ett exemplar av den sjunde Harry Potter-delen även kommer att köpa tillräckligt mycket annat för att de ska tjäna pengar på beställningen i alla fall.

När jag köper böcker på nätet brukar jag oftast beställa flera på en gång för att slå ut portokostnaden lite, men inte ens det behöver vara en hjälp här. Senast jag beställde något som var en lockvara på det här sättet (det var nog i samband med bokrean) så bjöd man dessutom på portot. I och med det är det nog många som inte heller tittar så noga på om det är något mer de borde beställa på samma gång.

Risken finns att bokhandeln gräver sin egen grav på det här sättet, men samtidigt är det svårt att bromsa. Om man inte tar in boken alls kommer man inte att gå med förlust på den, men samtidigt kommer de som tänkt sig att köpa boken att gå någon annan stans och köpa allt annat de tänkt handla där. Att ta in den ändå och sätta ett pris som gör att man i alla fall går runt på den riskerar att leda till att man istället blir sittande på ett stort antal osålda exemplar där boken finns billigare någon annanstans.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

1 kommentar:

A.R.Yngve sa...

Snacka om "Moment 22"...
:-S