tisdag, juni 05, 2007

Releasefest för Dick Harrisons Ofärd

I kväll har jag varit på releasefest för Dick Harrisons debutroman Ofärd. Det är en historisk roman som utspelar sig på 600-talet, och författaren uppträdde som synes nedan i tidsenlig klädsel. Harrison har hunnit med att ge ut 24 fackböcker, men den här romanen har varit under produktion sedan 1999. Upprinnelsen till själva handlingen kommer ur en utgrävning som gjordes vid gården Borg när E4 skulle dras om vid Norrköping, men idén att skriva skönlitterärt kommer från Torgny Lindgren som idogt tjatat på att han skulle prova.

På 600-talet fanns det inga romaner, och överhuvudtaget är det ont om berättelser från den tiden som är bevarade till vår tid. Harrison säger sig dock ha försökt att skriva den här boken som en roman skriven på den tiden skulle kunna ha sett ut. Det innebär exempelvis att han har med övernaturliga element i berättelsen, för det var något som var helt naturligt för människorna som levde då. Som kuriosa kan nämnas att han apropå övernaturliga element sade sig vara passionerat förtjust i skräckförfattaren H. P. Lovecraft, och att den uppmärksamme skulle kunna hitta spår av det i Ofärd.

Boken beskrivs som en "historisk spänningsroman". Huvudpersonen är son till en hövding, men inte ens hans far tycker om honom. Han ger sig av på en resa för att handla med slavar men det slutar med att han själv hamnar i slaveri. Efter ett tag kommer han ur det och hamnar hos frankerdrottningen Balthild och hamnar istället mitt i hennes maktspel.

Lokalen var passande nog Linköpings slott (närmare bestämt museet där som jag ännu aldrig lyckats komma iväg och titta på). Förutom att vi fick höra Dick Harrison berätta om boken bjöds det på smörgås och vin.


Dick Harrison och Björn Eriksson


Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra resumé. :)

Harrison är GRYM!

Anonym sa...

Intressant det där om Lovecraft. Det är nästan så jag måste läsa Harrisons bok enbart för att se om jag hittar dessa element. Är barnsligt förtjust i Lovecraft.