tisdag, juli 24, 2007

Bärbara datorer blir bara billigare

Ett svenskt företag håller på att slå sig in på marknaden för bärbara datorer, och det gör man genom att sänka priserna. Sänka priserna mycket, till och med. Närmare bestämt säger man att man ska sälja dem för 1000 kronor.

Med den prisnivån är det som väntat inte fråga om någon högprestandadator, men det är ju inte heller alltid det är det man vill ha. Det man erbjuder är 256MB RAM, 40GB disk och Linux som operativsystem.

Jag har funderat så smått på om nästa hemdator borde vara en bärbar eftersom det är praktiskt att kunna ta den med ibland, antingen om man vill sitta ute i trädgården eller om man vill åka någonstans och kunna anteckna saker, men samtidigt så blir det dyrare med bärbart.

Om priserna går ner till den här nivån så är det å andra sidan inget som hindrar att man både skaffar en bärbar och har en stationär dator.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hur fan kan folk gå på den här bluffen så rakt av?

Helena sa...

Tja, jag blir sugen. Fast jag hade gärna velat ha mer info på deras webbplats.

Hans Persson sa...

Menar du att allt är en bluff så att de aldrig kommer att sälja några datorer? Tja, i så fall kommer jag av uppenbara skäl inte att köpa någon. Om jag fattade rätt skulle de sälja via stora kedjor som ICA eller motsvarande, så då antar jag att det kommer att gå att klämma på maskinen innan man köper den.

Om du menar att det är en bluff för att datorerna har prestanda som inte är riktigt moderna så gör det mig ingenting. Ibland behöver jag prestanda, ibland inte. När jag behöver bärbarhet behöver jag normalt sett inte prestanda.

Anonym sa...

Nej. Man kan inte köpa den på Ica. Man betalar i förskott med sitt kreditkort på deras taffligt ihopkodade hemsida. De lovar att leverera datorn inom 4-6 veckor. Tyvärr kommer nog många naiva människor gå på det innan bluffen avslöjas.

Fredrik Adolvsson sa...

anonym: Vad dom har sagt, vare sig det är bluff eller inte, är att försäljning i stora butiker typ ICA Maxi kommer så fort avtal knutits. För det andra, söker man runt efter information, vilket alltid är klokt, finner man snabbt att bluffvinkeln inte är så uppenbar. Det finns mycket runt företaget som är legitimt. T ex ska folk på InfoCare (som Madison har ett avtal med) ha haft möjlighet att testa datorn. Företaget Madison använder sig av för att kontokortshanteringen är också pålitligt, apropå förskottskommentaren.

Med det sagt tänker jag själv - just för att det känns lite för osäkert än - vänta med köp tills dom dyker upp i butikerna, eller tills personer som redan beställt kan säga hur det gått på diverse forum, men det finns heller ingen anledning att blint ropa bluff.

Anonym sa...

Så det är inget konstigt att detta "företag" som ska revolutionera marknaden bara finns som ett enskilt företag och ett £1-företag på en anonym adress i England?
Det är inget konstigt med att MK och Infocare inte kände till företaget i början för att det gick för snabbt?
Det är inget konstigt med att de skriver på hemsidan att moms och skatter inte ingår, men att han säger att det gör det på forumet?
Det är inte konstigt att de ska få allt att gå ihop, och dessutom tjäna pengar när de får in 800 kr per dator, inklusive gratis frakt?
Det är inget konstigt att de försöker dölja sitt brokiga förflutna på hemsidan, det vill säga att alla företag de varit inblandade i har antingen blivit avregistrerade, likviderade eller gått i konkurs, men att det på hemsidan är gällande att allt har varit 100% lyckat?
Det är inte konstigt att de skriver på hemsidan att de har fabriker i Brasilien och sedan förnekar det?
Det är inte konstigt att det inte finns ett enda bevis på att datorerna existerar?
Det är inte konstigt att leveranstiden är upp till åtta veckor?
Är det inte konstigt att de ”samarbetspartners” som ”annonserade” på deras hemsida har begärt att deras banners ska tas bort eftersom de aldrig haft något med företaget att göra?
Är det inte konstigt att de snott en _helt irrelevant_ Terms of Use & Privacy Policy från Apple och använder sig av den på sin hemsida?
Är det inte konstigt att de behövt stänga av alla kontaktmöjligheter via telefon? Är det inte konstigt att Valdi tycker att man inte behöver betala skatter och arbetsgivaravgifter?
Är det inte konstigt att personen bakom allt detta varken har inkomst eller något kapital?
Är det inte konstigt att de gör reklam för Windows Live Messenger som en service, när deras datorer kör Linux?
Är det inte konstigt att allt detta sker i semestertider när det är svårt att verifiera saker och ting?
Är det inte konstigt att Asus, som är en av väldens största tillverkare av bärbara datorer är stolta över att de lyckats bygga en dator för $200 med extremt mycket sämre komponenter, och att det var en toppnyhet för bara en månad sedan?
Om inte varje punkt ovan är konstig i sig, är det inte konstigt när man kombinerar alla fakta att det är så mycket konstigheter totalt sett?

Hans Persson sa...

Jodå, det är konstigt. Jag har å andra sidan sett halsbrytande marknadsföringskampanjer förut.

Precis som Fredrik kommer jag att invänta att det kommer rapporter från någon som beställt och faktiskt fått datorn innan jag beställer, men att det är en maskin med (enligt dagens mått) låga prestanda gör mig ingenting.

Anonym sa...

Klart en bluff. Att utrycka något annat är ett klart tecken på ren och skär okunskap i ämnet. Anonym har helt rätt i sina kommentarer... jag tycker det är konstigt att journalister inte tar i med hårdhanskarna mot denna typ av brottslighet som oftast drabbar folk som redan har rätt skarlt i kassan.

neofob sa...

Det är mycket anonymt här och nu.