måndag, juli 16, 2007

Cathys bok: En bok, eller något helt annat?

Idag damp det ner ett kuvert i brevlådan med förhandsinformation om boken Cathys bok, om det nu är rätt att kalla den för en bok. Ur pressmaterialet:
Mycket mer än en bok -- en lek med verkligheten...

Plötsligt hittar du vad som ser ut att vara en borttappad dagbok. Du upptäcker ett telefonnummer på bokens framsida. Du blir skeptisk men provar ändå att ringa. En svindlande känsla slår dig i det ögonblick du hör ett röstmeddelande i andra änden av linjen. Var är detta för bok?!


Tanken är alltså att man medan man läser boken hittar man diverse ledtrådar i form av telefonnummer, webbsidor och annat i boken. Dessa finns även i verkligheten, och man kan använda dem för som hjälp för att lista ut hur mysteriet i boken hänger ihop.

I det paket jag fick ingår också en massa prylar:


Jag vet inte hur bra det framgår av bilden, men här finns brev, ett släktträd, kalendersidor, födelse- och vigselbevis, teckningar, tidningsurklipp, en servett med text och läppstiftsmärks, ett sönderrivet foto med ett telefonnummer på och en massa annat. Väldigt välgjorda prylar, faktiskt. Vad man kan notera är att alltihop är på engelska, och att telefonnumren är amerikanska. Eftersom boken verkar vara riktad till ungdomar (den ges ut av Bonnier Carlsen) så misstänker jag att det är mer än en som kommer att ringa en massa dyra telefonsamtal för att höra ledtrådar utan att tänka på det.

Förutom allt detta finns en massa saker på webben: MySpace, YouTube, Doubletalk Wireless

Boken är skriven av Sean Stewart och Jordan Weisman. Den förre är författare och multimediaberättare, den andre spelskapare. Det hela presenteras som ett "alternate reality game", det vill säga en form av underhållning där en fiktiv värld blandas ihop med vår vanliga.

Jag tycker att det ser spännande ut och det ska bli intressant att se både hur boken är och om detta får några efterföljare. Är detta början på en ny genre eller en engångsgrej? Känslan av att packa upp alla prylarna är ungefär densamma som man fick i början av 1980-talet av att spela textäventyrsspel från Infocom; de brukade också levereras med diverse prylar som man på ett eller annat sätt behövde för att klara av spelet.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

3 kommentarer:

erika sa...

det låter som en hur spännande idé som helst, och säkert helt rätt i tiden. tar bokläsandet till en helt ny nivå, (och känns mkt postmodernistiskt...).

Ika sa...

Mycket intressant! Jag hade inte hört talas om den här boken tidigare, och blir rejält nyfiken. Vet du om boken funkar självständigt också, dvs utan alla kringprylar, eller är de intimt knutna till varandra?

Hans Persson sa...

Jag har inte sett själva boken än, bara kringmaterialet, men intrycket jag får av pressreleasen som ligger med är att man nog behöver alltihopa för att det ska fungera.