onsdag, juli 04, 2007

Är taxfree viktigare än passagerarna?

EU har beslutat att luckra upp de bisarra reglerna för att ta med vätskor på flygplan. Fram till nu har det varit så att den som köpt vätskor efter säkerhetskontrollen fått ta med dem på planet, men om man sedan behövt gå igenom ytterligare en säkerhetskontroll vid ett byte så har man inte fått ta med sig sina vätskor där. Det är naturligtvis vansinnigt, men det gäller å andra sidan det mesta som har med sentida flygregler att göra.

Jag är övertygad om att den som vill smuggla med något farligt på ett flygplan kommer att göra det oavsett vilka kontroller som finns. Själv flög jag av misstag med en fällkniv i fickan strax efter 2001-09-11. Så länge kontrollerna tycker att en flaska mineralvatten är livsfarlig men att en penna (ett långsmalt spetsigt föremål, utmärkt som stickvapen) är ofarlig kan jag inte betrakta reglerna som något annat än ett dåligt skämt. Det verkar som om reglerna är designade så att så många som möjligt ska drabbas av dem så att alla ska sitta i samma båt, snarare än de ska vara effektiva.

EU lättar nu på reglerna så att man kan handla vätska efter en säkerhetskontroll och vara säker på att få dem med sig hem. Det är en bra början, men inte tillräckligt.

Dessutom är det ett beslut taget av helt fel orsaker. Anledningen verkar inte vara att passagerarna har drabbats av helt godtyckliga beslagtaganden utan att taxfreeförsäljningen gått ner. Jag antar att flygplatserna klagat och att man då lyssnar, till skillnad från när passagerarna gör det. I själva verket är ju hela hanteringen med taxfree sjuk. Det finns ingen anledning till varför den ska finnas alls, och säkerhetsmässigt är det knappast speciellt lyckat att tillåta passagerare att bära ombord en massa sprit (brandfara) i glasflaskor (krossa och få ett vapen). Om vi nu ska tala om att det ska vara frihandel inom EU så är taxfree en av de första saker vi kan ta bort.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Inga kommentarer: