fredag, juli 27, 2007

Turkiet har långt kvar till yttrandefrihet

Turkiet har återigen skämt ut sig genom att gripa en författare, Ergün Poyraz. Den här gången verkar "brottet" vara att ha angripit regeringen och inte att förolämpa Kemal Atatürk, men oavsett vilket så är det naturligtvis oförenligt med yttrandefrihet och rättssäkerhet att en stat beter sig på det sättet.

Jag hoppas att de som förhandlar med Turkiet om medlemsskap i EU gör klart att fasoner av det här slaget är helt oacceptabla. Samtidigt hoppas jag att Turkiet kommer med i EU, för jag tror att det är mycket lättare att styra dem mot ett mer sekulärt och demokratiskt statsskick om de är medlemmar i EU än om de inte är det. Problemet är bara att man inte kan släppa in vilka statsskick som helst i EU och hoppas på att de sedan ska förändras, bara de blivit medlemmar. En viss miniminivå av yttrandefrihet måste naturligtvis uppnås innan medlemsskap kan komma på fråga.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Adrian Kaba sa...

Gripanden av författare och andra som yttrar sig i tal och skrift är ju i synnerlighet i Turkiet förknippat med brott mot paragraf 301 (kränkning mot "turkiskheten") Men i det här fallet handlade det om en ultranationalistisk författare som i en bok (Musevinin cocuklari- Mosses barn) konspirerat mot premiärministern och hans AK parti och anklagat honom för att vara en judisk konvertit och hans parti (AKP) för att ha ingått maskopi med det judiska herrväldet, för att bl.a. genom ökade rättigheter till kurderna försöka avskaffa Kemal Ataturks sekulära skapelse.

Alltså den här författaren är en tokstolle. Boken är antisemitisk och kurdfientlig. Men jag vet inte om det därför är författaren gripits eller om det är pga. av att han förolämpad premiärministern.

Om det är pga. av det första, så är det inte helt ovanligt att även en demokrati sätter ner foten för något sådant. Ta bara åtalet mot tokstollens Åke Green här hemma, han blev också åtalat för att ha yttrat sig kränkande mot i det här fallet homosexuella.

Vad är skillnaden?

Hans Persson sa...

genom ökade rättigheter till kurderna försöka avskaffa Kemal Ataturks sekulära skapelse

Detta låter som ett normalt argument för en politiskt inriktad författare att framföra. Att det sedan råkar argumentera för kurder och mot Ataturk är knappast grund för åtal, oavsett om det råkar vara mot statens åsikter eller inte.

Osman-turkkurden sa...

Hello!

Författaren är gripen för att vara medlem i en terrororganisation vars mål var att döda landets statsminister.