tisdag, augusti 14, 2007

2007-83: Håkan Nesser: Människa utan hund

Människa utan hund är den första i en ny serie deckare av Håkan Nesser. Huvudperson är polisen Gunnar Barbarotti och även denna gång (liksom i de tidigare van Veeteren-böckerna) utspelar sig handlingen i en fiktiv stad som den här gången heter Kymlinge och ligger i mellansverige.

Historien tar sin början i en släktmiddag för ett par och deras tre vuxna barn samt deras respektivt och barn. Anledningen till det hela är att fadern fyller 65 och äldsta dottern 40. I samband med festen försvinner först sonen Robert och ett dygn senare dottersonen Henrik spårlöst. Barbarotti undersöker fallet men hittar just ingenting matnyttigt, vare sig vad det gäller motiv eller metod -- de är bara borta.

Den här boken skiljer sig från de flesta andra svenska deckare jag läst genom sitt avsevärt mycket lägre tempo. De första 100 sidorna består i princip bara av bakgrund och presentation av familjemedlemmarna som ska till att träffas. Det är inte förrän i trakten av sidan 180 som Barbarotti faktiskt gör entré i handlingen. Tempot är inte bara lågt, ibland känns det rent glacialt. Å andra sidan tillbringade jag en dag nyligen med att besöka en glaciär, och det var vilsamt. Lågt tempo behöver inte vara en brist, men det skulle trots allt inte skada med i alla fall en liten portion dramatik. Det finns en ansats på slutet men den känns rätt halvhjärtad.

Detta betyder inte att boken inte är värd att läsa, men man ska inte förvänta sig någon action. De flesta deckare brukar också utspela sig under ett fåtal dagar (bortsett från historiska tillbakablickar) medan handlingen här sträcker sig över mer än ett år.

Det låga tempot till trots har man inte tråkigt. Nesser skriver bra och hans personer är välkonstruerade och beter sig trovärdigt, och själva mysteriet är djävulskt uttänkt.

Håkan Nesser: Människa utan hund
Månpocket, 2007 (originalet 2006)
525 sidor
ISBN: 9170014590
ISBN13: 9789170014598

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 83 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
81: Joyce Carol Oates: Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg
82: Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax
83: Håkan Nesser: Människa utan hund

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

1 kommentar:

Tommy Persson sa...

Jag tycker boken hade massor med dramatik. Man kan ha dramatik utan action.