fredag, augusti 17, 2007

2007-86: V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse

I Att läsa och skriva: En personlig betraktelse berättar nobelpristagaren V. S. Naipaul om sitt eget förhållande till läsande och skrivande. Redan från sex års ålder bestämde han sig för att det var författare han skulle bli, men han var egentligen inte intresserad av att läsa och inte speciellt bra på att skriva i skolan. De flesta berättelser han intog vid den här tiden var istället filmer.

Impulsen att skriva kom från fadern som var självlärd journalist men det var inte självklart att han själv skulle få någon utbildning då familjen var fattig. Tack vare stipendium fick han dock studera och kom på det sättet även till slut till England. Familjen bodde på Tobago, men bestod av indiska invandrare.

Även efter ankomsten till England tog det tid innan han fick ordning på sitt skrivande. Det var först när han började försöka skriva om sitt eget folk och sin uppväxtmiljl och insåg att det nästan inte fanns något alls skrivet om detta tidigare som det till slut lossnade och han hittade en egen röst i sitt skrivande. Med hänsyn till hur han beskriver sin uppväxt och sin inställning till och ointresse av skrivande är det fascinerande att han trots detta håller fast vid sitt beslut att han ska bli författare.

V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse (Reading and Writing: A Personal Account)
Wahlström & Widström, 2003 (originalet 2000)
Översättning: Rose-Marie Nielsen
72 sidor
ISBN: 9146202706
ISBN13: 9789146202707

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 86 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
81: Joyce Carol Oates: Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg
82: Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax
83: Håkan Nesser: Människa utan hund
84: Robert Harris: Pompeji
85: Christopher Priest: Det vita rummet
86: V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: