onsdag, augusti 22, 2007

2007-89: Dan Hörning: Nemea

Nemea är Dan Hörnings senaste roman, men samtidigt den första han skrev. Det är inte utan att det märks, för ibland känns den lite styltig.

Imperiets legioner väller fram över världen och lägger under sig allt fler länder. I ett avlägset hörn ligger det lilla matriarkatet Akka-Aimo som hittills varit förskonat, men imperiet rycker allt närmare. Amazonerna planerar ett överfall av de spanare imperiet skickat ut mot dem, men det hela utvecklas till en katastrof. Nästan alla krigare nedgörs av en övermäktig imperiestyrka. De få som blir kvar flyr för att rädda sin stam, om än inte sitt rike.

Om det här låter som en rätt standardmässig fantasyhistoria så är det inte någon felaktig observation. Som vanligt i en Dan Hörning-bok finns det åtminstone en person med grava alkoholproblem, och det förekommer en hel del strider. Till skillnad från rätt mycket standardfantasy så kan man åtminstone trösta sig med att de är någorlunda realistiska, vilket innebär att folk faktiskt dör om man sticker ett svärd i dem istället för att som den svarte riddaren bara ruska på sig och kalla det för ett köttsår.

Boken gör sitt bästa att undersöka könsrollerna genom att göra Akka-Aimo till ett strikt matriarkat där männen är förtryckta och inte anses duga så mycket mer till än att para sig med. Man kan dock ifrågasätta hur en sådan kultur kunnat bevaras trots att man faktiskt har kontakt med andra kulturer med samma könsroller som vi har.

Det är lite trist att se att en bok som på det här sättet anstränger sig för att problematisera könsrollerna samtidigt faller totalt i den vanliga fantasyfallgropen med att betrakta alla medlemmar av samma ras (alver, gnomer, dvärgar, hordlingar, etc) som om de hade exakt samma egenskaper. Den enda ras som tycks ha lite variation är människorna, där det faktiskt finns både onda och goda. Till bokens försvar ska det sägas att vare sig imperiet eller Akka-Aimo består enbart av goda eller onda.

I efterordet berättar Dan Hörning att boken är skriven i etapper från 1992 fram till 2006, och att han bestämt sig för att inte skriva om den, utan att publicera den som den är. Tyvärr märks det; den hade vunnit på att revideras så att den hade varit mer genomarbetad.

Dan Hörning: Nemea
Neogames, 2007
411 sidor
ISBN: 9185223492
ISBN13: 9789185223497

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 89 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
81: Joyce Carol Oates: Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg
82: Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax
83: Håkan Nesser: Människa utan hund
84: Robert Harris: Pompeji
85: Christopher Priest: Det vita rummet
86: V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse
87: Kerstin Ekman: Händelser vid vatten
88: Liza Marklund: Livstid
89: Dan Hörning: Nemea

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: