lördag, augusti 25, 2007

2007-91: Ally Kennen: Odjuret

Stephen har problem. Han är ungdomsbrottsling och allmänt stökig, han bor i en fosterfamilj, hans far är uteliggare och hans bror är död och han har supit, sniffat lim och stulit bilar sedan långt innan han blev tonåring, men det är inte det som är problemet. Han har ett till, som ingen känner till.

För några år sedan fick han ett djur i ett akvarium av sin far. Ett monster. Ett tag bodde det i badkaret men det blev för stort och nu är det undangömt på en plats ingen vet om, men Stephen måste fortfarande ta hand om det. Hans ansträngningar för att skaffa mat åt odjuret utan att fosterfamiljen eller någon annan ska märka det är ibland nästan farsartade. Även utan dessa störningar är hans relationen till familjen ansträngd som bäst.

Ibland blir det helt enkelt lite för mycket för att historien ska palla det, och den här historien har (även om man bortser från själva premissen med odjuret) en del trovärdighetsproblem när det gäller hur människor fungerar och reagerar. Hela historien berättas strikt kronologiskt av Stephen själv och han gör ett lite kluvet intryck. Ibland verkar han ganska mogen och vettig men i nästa stund gör han dumheter som bara ställer till det för honom. Han gör ett lite för osympatiskt intryck för att man ska identifiera sig med honom (trots hans ansträningar med att skaffa mat till odjuret), och ingen av de andra personerna som förekommer gör egentligen heller något större intryck.

Ally Kennen: Odjuret (Beast)
Natur och Kultur, 2007 (originalet 2006)
223 sidor
ISBN: 9789127106734
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 91 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Låter som en knarkallegori.

Marianne sa...

Omslagsbilden ger ett par pluspoäng! Snygg!