onsdag, augusti 29, 2007

2007-92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser

Sjöwall & Wahlöö är naturligtvis mest kända för sina tio romaner om polisen Martin Beck, men de har också skrivit annat. Enligt fliken på den här novellsamlingen har Per Wahlöö skrivit åtta romaner på egen hand och Maj Sjöwall en. Förutom det också några noveller. Jag vet inte om den här volymen samlar deras totala novellproduktion; i så fall är den liten. Boken innehåller fem noveller: tre gemensamma och en av dem vardera ensam. Förutom det ett brev från Per till Maj, något slags kort självbiografisk not av Per och en kort text där paret intervjuar sig själva.

De tre gemensamma texterna utspelar sig kuriöst nog alla ombord på gamla båtar, och ingen av dem har några drag av deckare, så den som förväntar sig att få mer Martin Beck blir besviken. Bra noveller tycker jag däremot att man får. De har alla en lite vagt vemodig ton vilken förstärks av att flera av dem handlar om saker som på ett eller annat sätt avslutas.

Titelnovellen handlar exempelvis om ett skepp som går sin sista resa, och kaptenen har på den turen ofrivilligt blivit pådyvlad skeppets alla tidigare kaptenser som passagerare. Han är inte speciellt förtjust i någon av dem, men av olika anledningar. Här märks den lätthet med vilken personerna tecknas, precis som i Beck-romanerna.

Jag tyckte att den här boken var läsvärd, men samtidigt misstänker jag att de flesta som köper den kommer att göra det utifrån författarnamnen utan att kolla så noga vad de får och sedan bli besvikna när det inte finns ett spår av Martin Beck i boken.

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser
Piratförlaget, 2007
95 sidor
ISBN: 9164202372
ISBN13: 9789164202376

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 92 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret
92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

2 kommentarer:

Mathias /Storyteller sa...

Låter riktigt intressant det här. Jag vet dock inte om det att gå tag på här i Finland men man kan ju konsultera nätet i såna fall.

Hans Persson sa...

Det går i alla fall att hitta den på Bokus. De listar den dock som "tillfälligt slut" vilket antagligen betyder att de inte fått in den än (den släpptes igår).