lördag, augusti 25, 2007

Hasseludden Yasuragi

I går och i dag har jag (och Camilla) inkasserat ett presentkort jag fick av Camilla när jag fyllde: ett besök på Hasseludden Yasuragi. Det är ett spa enligt japansk modell, fast placerat i en österförort till Stockholm.

Vi anlände vid fyrasnåret på fredagen. Vid incheckningen fick vi vår rumsnyckel och blev tillsagda att plocka till oss badkläder i rätt storlek i ett skåp. Efter det gick vi till vårt rum. Det lå i Ryokan-avdelningen, vilket innebär att det är inrett på japanskt vis. På våra sängar futoner låg varsin yukata (badrock) och tofflor. Vi bytte om och promenerade mot badavdelningen för att få vår inbokade massage.


Vårt rum med väntande yakator.


Medan man satt utanför och väntade fanns det te, juice och frukt man kunde ta för sig av. Efter att vi blivit knådade en halvtimme gick vi på badintroduktion där vi fick reda på hur man skulle bete sig i ett japanskt badhus. Först kommer man till en tvagningsavdelning. Där finns ett antal platser, vardera försedda med en pall och en liten balja. Man tar en av sina små handdukar och lägger på pallen och sätter sig sedan på den (avklädd, lämpligen). Sedan fyller man baljan med vatten. Egentligen ska man ta ur den varma källan, men eftersom de är sällsynta i Stockholmstrakten får man ta ur en kran istället. Sedan häller man vattnet över sig, omväxlande med att man gnuggar sig med tvål och en annan liten handduk. När man tycker att man är klar med det går man och lägger sig i en liten bassäng där vattentemperaturen är ungefär 40 grader.

Efter det är man klar att gå ut till den stora bassängen som är en vanlig simbassäng (med lite normalare vattentemperatur) fast i en mycket trevligare miljö än en normal simhall. Längs fönsterväggen fanns solstolar man kunde ligga och vila i. När man tröttnat på den bassängen går man ut till de varma bassängerna som är utomhus (fast under tak). Dem kan man sedan ligga och slöa i ett tag.


Jag tar igen mig i den varma utebassängen.


När vi hade badat ett tag gick vi till restaurangen för att äta kvällsmat. Restaurangen såg trevligt japansk ut, även om den hade normala europeiska möbler så att man inte behövde sitta på golvet. Det såg lite skoj ut när alla på restaurangen var klädda i likadana badrockar. Maten vi fick var god, men kändes inte så väldigt japansk. Det intrycket förstärktes morgonen efter när frukosten visade sig vara en helt normal svensk hotellfrukost. Visserligen god, men den passade inte in i det japanska temat.

På morgonen i dag gick vi på en introduktion till zenmeditation. Det fanns ett antal liknande aktiviteter man kunde prova på utan att ha bokat in sig i förväg. Det var lite svårt att koncentrera sig på att meditera när man hela tiden hörde ljud från en ombyggnad som pågick. Förutom detta märkte man egentligen ingenting av ombyggnaden bortsett från att entrén såg ut som en byggarbetsplats, men resten av lokalerna såg normala ut.

Den lilla korgen som står bredvid mig på bilden ovan hade man som handväska, och nästan alla gick omkring överallt med en sådan med badkläder, bok och lite annat småplock i.

Hasseludden var ett klart trevligt ställe som jag gärna återkommer till någon gång i framtiden!

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

8 kommentarer:

Magnus sa...

Hehe. Richard Morgans Altered Carbon på Yasuragi. Tala om kontraster ;-)

Hans Persson sa...

Jovars, men det finns en del japanska inslag i den så helt fel är det inte.

Anders Wahlbom sa...

Jag var på konferens på Hasseludden med gamla jobbet i slutet av oktober 2003. Utomhusbassängen var en intressant upplevelse en mörk kväll när det var ett par plusgrader i luften...

God mat och trevlig miljö; synd bara att vi satt i ett konferensrum i två dagar. (Det var efter den konferensen jag på allvar började planera att söka mig vidare, som jag alltså till sist gjorde.)

Jenny sa...

Låter helt underbart! Ser extra lockande ut nu när semestern är slut...

Helena Ferry sa...

Jaha, och detta valde du alltså framför Svarta..?! :)

Hans Persson sa...

Japp. Det var inte så svårt. (Jag har faktiskt aldrig varit på Svarta.)

Anonym sa...

Har varit på en del spa i stockholm men inte på något japanskt. Det måsta man testa verkar det som!

Anonym sa...

HAr varit på en del spamen inte på något japanskt. Verkar nice. Måste vi testa!!