torsdag, september 20, 2007

2007-102: Stephen King: Liseys berättelse

Jag vet inte om det är Stephen Kings senast skrivna verk, men hans nyaste översättning till svenska är åtminstone Liseys berättelse. Lisey är änka efter den uppburne författaren Scott Landon och den här boken handlar om hennes liv tillsammans med Scott, hennes liv efter Scott och hennes ibland rätt komplicerade relation till sina systrar. På ett annat plan handlar den också om skrivandet och källan för berättelser.

Det har skrivits mycket om att den här boken skulle vara något slags förtäckt biografi, vilket King förnekat. Hur det än må vara med den saken så är det i alla fall uppenbart att det finns en hel likheter mellan King och Landon, allt från de uppenbara som att båda är mycket storsäljande författare till de obskyra som att de båda först kommer i tryck i form av hemgjorda tidskrifter producerade av sina bröder på egen tryckpress. Det är å andra sidan ingen brist på olikheter heller. En väsentlig skillnad är att att Kings fru Tabitha själv är författare medan det här är väsentligt att Lisey inte är det.

Lisey blir regelbundet uppvaktad av en litteraturprofessor som vill att hon ska lämna ifrån sig Scotts efterlämnade manuskript och andra papper så att de kommer forskningen till del. Hon tycker illa om både professorn och det här slaget av akademiskt grävande i de dödas lämningar. Det hela ställs på sin spets när hon en dag får besök av en man som säger sig vara utsänd av professorn för att övertala henne att lämna ifrån sig materialet. Han visar sig vara otrevligare än någon av dem kunnat ana.

Som vanligt med King så är personskildringar och presentationen av bakgrunden till historien utmärkt. Det tar ett tag innan det verkligen händer något, men när det väl gör det så har man istället en hel del bakgrund att stå på. Det finns också ett övernaturligt element i boken; Scott besökte ibland en plats han kallade för Booyamånen, och den är väsentlig för handlingen trots att han är död. Jag tycker inte att Booyamånen är någon av Kings bättre påhitt, men å andra sidan är även en medelmåttig Kinghistoria bättre än mycket annat.

Stephen King: Liseys berättelse (Lisey's Story)
Bra Böcker, 2007 (originalet 2006)
Översättning: Anders Bellis
540 sidor
ISBN: 9170025657
ISBN13: 9789170025655

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 102 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
101: Anders Roslund & Börge Hellström: Flickan under gatan
102: Stephen King: Liseys berättelse

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

3 kommentarer:

Belgarion sa...

Hej Hans.
Som lite information bara så har fjärde delen i "Det mörka tornet" kommit ut efter "Lisey´s berättelse". "Magiker och glas" heter den.

I USA har också hans senaste, "Blaze" också kommit.

Grattis till 100:e boken, jä**a vilket tempo....=)

Hans Persson sa...

Det betyder att den svenska utgivningen av Det mörka tornet har hunnit ikapp min läsning av den engelska. Jag läste de första tre delarna för länge sedan och har åtminstone den fjärde stående, men det har inte blivit av att läsa den. Av någon anledning har jag inte riktigt fastnat i den serien.

Blaze räknar jag däremot med att läsa. Återstår att se hur gammal den känns. Det är ju egentligen en av hans första romaner som kommer ut nu, även om den fräschats upp en del.

Belgarion sa...

Själv har jag fastnat helt i "Dark Tower" träsket...hehe

Har själv inte läst dessa på engelska utan följer den svenska utgivningen, i alla fall än så länge....

Skänk gärna Mr. King en tanke idag förresten, han fyller 60 år...=)