lördag, september 08, 2007

2007-96: Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Den sanna historien är en biografi, och berättar om Mineko Iwasakis liv som geisha. Hon är född 1949 och fick redan som femåring flytta från sin familj till Gion som är geishastadsdelen i Kyoto. Den som ska utbildas till geisha lämnar sin familj på det sättet, och det är inte ovanligt att de (som i det här fallet) även adopteras av den som driver geishahuset.

Iwasaki är noga med att påpeka att geishor och glädjeflickor inte är samma sak och det visste jag redan, men exakt vad en geisha egentligen gjorde var jag inte lika insatt i. Det handlar om att vara sällskapsdamer, att ordna mottagningar, att spela musik och dansa och så vidare. Ofta utvecklas nära band mellan de som anlitar geishorna år ut och år in och geishorna själva och det händer att geishorna får förslag om giftermål från kunderna, men då handlar det ofta om att de vill skaffa en fru till sina söner, inte till sig själva.

Åtminstone var det så förr. Iwasaki gjorde sin karriär som geisha medan de fortfarande var populära och pensionerade sig sedan vid 29 års ålder. I dag är det svårare för geishahusen att klara sig eftersom dagens affärsmän hellre spelar golf. Jag vet inte hur mycket av den kultur som beskrivs i den här boken som lever kvar idag några årtionden senare, men det var intressant att få veta hur den fungerade. Jag antar att det inte är så stora skillnader mellan hur Iwasaki uppfostrades och en geisha för några hundra år sedan levde, även om dagens japanska samhälle till slut håller på att springa ifrån dem.

Mineko Iwasaki: Den sanna historien (Geisha, A Life)
Bra Böcker, 2003 (originalet 2002)
Översättning: Lars Krumlinde & Sven Erik Täckmark
291 sidor
ISBN: 9171338691

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 96 (varav 16 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret
92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser
93: Viola von Wachendorf: Te
94: Jens Lapidus: Snabba cash
95: Hideyuki Kikuchi & Yuho Ashibe: Darkside Blues
96: Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: