lördag, september 08, 2007

2007-97: Tim Davys: Amberville

Boken Amberville av debutanten och pseudonymen Tim Davys har föregåtts av en annorlunda mediakampanj där ett rätt stort antal bokbloggare har fått erbjudande om att få förhandsexemplar av boken. Förutom boken har man även fått sig tillskickat en tändare och ett litet tag senare en disktrasa med citat ur boken på. Jag får dock erkänna att jag inte insett varför man valt just dessa föremål.

Förutom att det gett en hel del skriverier om boken i förväg så har det också lett till att den fått osedvanligt många recensioner innan den kommit ut.

Boken i sig är också lite udda, för alla personerna i den är mjukdjur. Min första reaktion var att det lät fånigt och att jag hade svårt att se hur det skulle kunna bli en bra bok av det. Sedan hörde jag Ior hålla med om att det antagligen bara blev trist om en bok var full med tygdjur, och insåg att så kanske inte var fallet.

Eric Björn har stadgat sig efter ett liv i samhällets utkanter, men en dag kommer Nicholas Duva och ett par av hans gorillor hem till honom. Nicholas är övertygad om att det ligger något i ryktet som säger att det finns en dödslista som bestämmer när mjukdjuren ska hämtas av de fruktade Chaufförerna i en röd pickup och sedan aldrig återvända. Framför allt tror han att hans eget namn står på listan. Genom att hota Emma Kanin, Erics älskade, tvingar han Eric att ta sig an uppdraget att stryka Nicholas namn från listan.

Handlingen utvecklas nu till en jakt på denna mytiska dödslista. Eric tar hjälp av några av sina gamla bekanta, även de med tveksamma bakgrunder. Att alla är mjukdjur stör inte alls berättandet. Det är tvärt om en integrerad del i själva handlingen eftersom det handlar om att ta reda på hur det går till när mjukdjuren "dör". Det finns också en hel del genomtänkta detaljer i texten som exempelvis att ett mjukdjur som blir slaget i magen hostar bomull.

Stora delar av historien berättas ur Erics och hans kumpaners perspektiv, men enstaka kapitel får man följa mer perifera (men viktiga) personer. I några kapitel får man inte reda på vem det är som är huvudperson, men dessa ger ledtrådar till hur själva handlingen hänger ihop.

Amberville resonerar också en del kring begreppet ondska (som man kan ana från texten på den utskickade tändaren). En del har klagat på att tempot minskade betänkligt i de här partierna, men jag tyckte inte att det var något stort problem. Att det finns ett underliggande tema på det här sättet ger handlingen lite extra bakgrund att luta sig mot, och det fungerar fint. Tanken är att det ska komma tre fristående böcker till om Amberville, och att dessa ska handla om godhet, frihet och öde.

Tim Davys: Amberville
Bonniers, 2007
367 sidor
ISBN: 9100116076
ISBN13: 9789100116071

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 97 (varav 16 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret
92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser
93: Viola von Wachendorf: Te
94: Jens Lapidus: Snabba cash
95: Hideyuki Kikuchi & Yuho Ashibe: Darkside Blues
96: Mineko Iwasaki: Den sanna historien
97: Tim Davys: Amberville

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den långa flykten handlar om kaniner, så varför inte mjukdjur?

Hans Persson sa...

Det ligger någonting i det, men jag är trots allt van vid att kaniner uppvisar ett intelligentare beteende än vad mjukdjur normalt sett gör.