söndag, september 09, 2007

2007-98: Rita Emmett: Gör det nu!

Den här boken kom ut redan i maj men, tja, det har inte blivit av att läsa den förrän nu...

Boken är avsedd för dem som alltid tycker att de har massor av saker att göra men som inte lyckas komma till skott med att börja med något av det, och därför alltid har travar av papper på skrivbordet, försenade räkningar, och så vidare.

Som med de flesta amerikanska fackböcker så är det massor med ord för att säga ganska lite. Den här boken innehåller en del vettiga tips, men allt det väsentliga hade fått plats i ett häfte på 10-20 sidor. Resten av boken består av upprepningar, anekdoter som illustrerar det som diskuteras just nu, inspirerande litterära citat, frågor man kan använda för att reda ut vilka problem man själv borde ta tag i och så vidare.

Egentligen kan man sammanfatta boken med att det är viktigt att ha struktur på det man gör. Om man har svårt för att få ihop sin deklaration i tid *host* *harkel* så är det exempelvis bra att börja med att se till under året att man sparar alla papper man vet att man kommer att behöva till det på ett ställe så att man slipper springa runt och leta efter dem när man väl behöver dem. Nästa punkt är att bryta ner de till synes omöjliga uppgifterna i mindre etappmål och sedan börja beta av dem ett och ett. Om man koncentrerar sig på ett överskådligt mål är det lättare att få det gjort, och när man sedan gjort några sådana är man snart klar med det stora problemet också.

Boken är lättläst och ibland ganska underhållande (tack vare anekdoterna), men gör sig bäst att läsa i små etapper. Om man läser längre stycken på en gång blir det tjatigt. Även om tipsen i sig är vettiga så kan det räcka att man får vart och ett av dem presenterat en gång.

Och ja, jag skrev den här recensionen direkt efter att jag hade läst ut boken.

Rita Emmett: Gör det nu!: Förhalarens, uppskjutarens och den senfärdiges handbok (The Procrastinator's Handbook: Mastering the Art of Doing it Now)
Natur och Kultur, 2007 (originalet 2000)
Översättning: Per Rundgren
219 sidor
ISBN: 9789127025660

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 98 (varav 16 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
Nr 71-80
Nr 81-90
91: Ally Kennen: Odjuret
92: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Sista resan och andra berättelser
93: Viola von Wachendorf: Te
94: Jens Lapidus: Snabba cash
95: Hideyuki Kikuchi & Yuho Ashibe: Darkside Blues
96: Mineko Iwasaki: Den sanna historien
97: Tim Davys: Amberville
98: Rita Emmett: Gör det nu!

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: