tisdag, oktober 09, 2007

2007-105: Camilla Läckberg: Snöstorm och mandeldoft

Detta är en kort extrahistoria i Camilla Läckbergs deckarserie. Den publicerades ursprungligen som en bilaga till tidskriften Allers, men har senare även utgetts separat.

På ett värdshus på en ö utanför Fjällbacka samlas en framgångsrik företagsledare, hans två söner med fruar och deras respektive barn. Många av barnbarnen har egna företag, men de har det gemensamt att det är farfar som står för pengarna. En annan sak som många i familjen har gemensamt är att de har ett spänt förhållande till övriga familjemedlemmar. Polisen Martin Molin (som också förekommer i den övriga deckarserien, om än inte i huvudrollen) är också närvarande på ön i egenskap av pojkvän till ett av barnbarnen. Hans introduktion för familjen kunde ha börjat bättre eftersom något av det första som händer är att farfar faller ihop och där efter att ha druckit ur sitt glas.

Nu blir det plötsligen uppenbart varför Läckberg valt att förlägga handlingen på en ö. Snöstormen bryter telefonledningen och man är för långt bort från Fjällbacka för att ha någon mobiltäckning. Det dåliga vädret gör också att isbrytaren inte kan gå ut, och alltså är detta ett klassiskt slutna-rummet-mysterium, även om rummet råkar vara en hel ö.

Martin Molin är visserligen en rätt oerfaren polis, men han är å andra sidan den enda polis som finns på plats så det är upp till honom att lösa fallet. Även om han ibland tycks famla runt lite så gör han i alla fall vissa framsteg i sina efterforskningar. Det dröjer dock länge innan han verkligen kommer någon vart och då är det tack vare att han slutligen inser vad något han sett tidigt i undersökningen påmint honom om -- något som läsaren har väldigt svårt att kunna räkna ut själv, även om hans frustration över det svåråtkomliga minnet påpekas tydligt.

Historien är ganska kort. Rent handlingsmässigt är det inte något problem med det, men jag tycker att personteckningen bitvis är lite haltande på grund av det korta formatet.

Camilla Läckberg: Snöstorm och mandeldoft
Bonnier Audio, 2007
Uppläsare: Anna Maria Käll
5 CD
ISBN: 9179535828
ISBN13: 9789179535827

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 105 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
101: Anders Roslund & Börge Hellström: Flickan under gatan
102: Stephen King: Liseys berättelse
103: Tanja Suhinina: Phonephucker
104: Jan Guillou: Tjuvarnas marknad
105: Camilla Läckberg: Snöstorm och mandeldoft

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: