tisdag, oktober 09, 2007

2007-106: Karin Alvtegen: Skugga

Karin Alvtegen förnekar sig inte. Hon fortsätter att skriva böcker som tänjer på vad en deckare kan vara, om de alls är deckare. Bra är de, däremot!

Handlingen i Skugga kretsar kring Axel Ragnerfeldt, nobelpristagare i litteratur och i princip en nationell ikon. Numer är han fast i sin sjuksäng på grund av sin nästan totala förlamning och ibland är han inte heller mentalt kontaktbar. Hans son Jan-Erik lever på att resa runt och föreläsa om faderns böcker och passar samtidigt på att bedra sin fru så ofta tillfälle ges (vilket är rätt ofta).

Det första som händer är att den gamla kvinnan Gerda Persson dör utan att efterlämna några kända släktingar. En kvinna från kommunen börjar gå igenom hennes kvarlåtenskap och hittar flera mystiska saker. Hon har testamenterat alla sina tillgångar till en ung dramatiker som inte har en aning om vem hon är. Hon visar sig också ha haft ett antal böcker mer personliga dedikationer från Axel Ragnerfeldt i bokhyllan, men av någon anledning är de fulla med överstrykningar. Naturligtvis har de här människorna fler kopplingar till varandra än de själva vet om eller (i något fall) vill låtsas om.

Berättelsen visar hur något som skulle kunna se ut som ett enstaka snedsteg för många år sedan för en person kan bli början till en mani för någon annan. Denna mani och de allt mer desperata åtgärder som görs för att dölja den och dess effekter får förödande konsekvenser, även om det tar några årtionden innan de slår till.

Flera av de inblandade inser att hela deras liv står på spel, på olika sätt. Frågan är vem som är mest rädd för sanningen -- den som går från en livslång ovisshet till slutlig visshet eller den vars hela liv och gärning visar sig bygga på en lögn? Den Axel Ragnerfeldt som det litterära Sverige höjt till skyarna har även haft en okänd och synnerligen mörk sida.

Hela den här historien är djävulskt uttänkt och lyckades öka spänningen på oväntade sätt flera gånger, och dessutom sluta på annat sätt än vad i alla fall jag väntat mig (även om jag egentligen borde ha lärt mig av de tidigare Alvtegen-böcker jag läst).

Som en extra liten detalj kan noteras att Karin Alvtegen själv har en nationalikon av samma kaliber som Axel Ragnerfeldt i släkten -- hon är brorsdotterdotter till Astrid Lindgren. Så vad döljer sig månne för hemskheter i den lindgrenska släkthistorien?

Karin Alvtegen: Skugga
Natur och Kultur, 2007
361 sidor
ISBN: 9127088642
ISBN13: 9789127088641

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 106 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
101: Anders Roslund & Börge Hellström: Flickan under gatan
102: Stephen King: Liseys berättelse
103: Tanja Suhinina: Phonephucker
104: Jan Guillou: Tjuvarnas marknad
105: Camilla Läckberg: Snöstorm och mandeldoft
106: Karin Alvtegen: Skugga

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: