lördag, oktober 13, 2007

2007-113: Stephen King: The Colorado Kid

Det här är en av Stephen Kings senare böcker, utgiven som pocketoriginal på ett litet obskyrt deckarförlag. Gissningsvis har den här boken sålt fler exemplar än deras samlade övriga utgivning hittills.

På senare år har Kings böcker ofta rört sig mot ett mer realistiskt berättande. Därmed inte sagt att det saknas övernaturliga element, men de är oftast inte så tydliga som i hans tidigare romaner. I The Colorado Kid saknas övernaturligheterna dock helt, men mystiskt är det i alla fall.

Berättandet är på ytan extremt fritt från action. Två äldre journalister, Dave och Vince sitter på en servering på en liten ort på Maines kust och berättar en historia för den unga nyanställda Stephanie. De har precis pratat lite med en annan journalist från Boston som skrev en artikelserie om oförklarade mysterier, men istället för att berätta historien för honom berättar de den för Stephanie efter att han åkt. Den här ramhandlingen består av att de sitter och äter och fikar och saknar helt drama, även om den innehåller bra personteckningar.

Själva berättelsen ligger 25 år bakåt i tiden, när två gymnasister hittar ett lik på en strand på väg till skolan. Både polisen och de två journalisterna kommer snart på plats, men man blir inte mycket klokare. Kroppen saknar plånbok och andra former av identifikation, och det kommer att ta mer än ett år innan utredningen kommer någon vart alls.

Förutom att beskriva det här gamla mystieriet så diskuterar gubbarna och Stephanie vad som gör en bra tidningsartikel och mer generellt en bra berättelse. För att platsa som en bra artikel ska en story bara innehålla ett mysterium, säger de. Eftersom fallet med liket på stranden innehåller massor med mysterier berättade de det inte för bostonjournalisten eftersom han då bara skulle ha förenklat det och förstört historien.

King säger i sitt efterord att han misstänker att läsarna kommer att vara uppdelade i de som älskar den här berättelsen och de som hatar den och just ingenting därimellan. Jag har inte surfat efter andra recensioner, men jag kan mycket väl tänka mig att han har rätt. Själv gillade jag den.

Stephen King: The Colorado Kid
Hard Case Crime, 2005
185 sidor
ISBN: 0843955848

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 113 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
111: Erik Andersson: Översättarens anmärkningar
112: Tomas Tranströmer: Den stora gåtan
113: Stephen King: The Colorado Kid

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

1 kommentar:

Johan sa...

King säger i sitt efterord att han misstänker att läsarna kommer att vara uppdelade i de som älskar den här berättelsen och de som hatar den och just ingenting därimellan. Jag har inte surfat efter andra recensioner, men jag kan mycket väl tänka mig att han har rätt.

Heh. Har en väninna som tycker väldigt mycket om Kings böcker på besök som ligger i sängen ett par meter bakom mig och fick syn på omslaget till boken när jag skummade igenom vad du skrivit om den, och hennes kommentar var "den var sådär".

//JJ