lördag, oktober 13, 2007

2007-114: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn

Drapet på Harriet Krohn är en roman om Karin Fossums polis Konrad Sejer, men den är väldigt olik dem jag läst tidigare. Huvudpersonen i boken är nämligen mördaren, så vem som utförde mordet och hur det gick till vet läsaren från början. Däremot tar det lång tid innan Sejer visar sig i berättelsen, och han blir egentligen aldrig mer än en bifigur.

Bokens kärna är istället mördarens reaktioner på mordet, hur han resonerar kring det med sig själv och hur det påverkar relationen mellan honom och hans tonåriga dotter. När boken börjar är deras relation frostig efter att fadern gjort av med de pengar hon sparat till en häst för att upprätthålla sitt spelmissbruk. När han kan betala tillbaka denna och andra skulder med pengar från mordet blir livet till att börja med lättare, men det är många obesvarade och obesvarbara frågor som ligger och gnager.

Det här är bara tredje gången jag läser en bok på norska men jag tycker att det gick förvånansvärt bra. Karin Fossum är som vanligt läsvärd, även om läsandet går lite långsammare på norska än det brukar göra på svenska.

Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Cappelen, 2004
240 sidor
ISBN: 8202244765
ISBN13: 9788202244767

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.



Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 114 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
111: Erik Andersson: Översättarens anmärkningar
112: Tomas Tranströmer: Den stora gåtan
113: Stephen King: The Colorado Kid
114: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: