söndag, oktober 14, 2007

2007-115: Föreningen Balans: Balansgång

Utan att ha någon personlig erfarenhet av depression att jämföra med så får jag intrycket att den här boken ger en bra introduktion till både depression och mani. Även om jag var medveten om begreppet manodepressivitet tidigare så visste jag inte att det var två sidor av samma sjukdom som yttrar sig på väldigt olika sätt, även om inte alla patienter drabbas av båda effekterna. Det är alltså inte ovanligt att en patient pendlar mellan de har två tillstånden.

Under en depression upplever patienten att allt är eländigt och saknar värde. Så enkla saker som att komma ur sängen på morgonen kan bli till oöverstigliga hinder. En manisk person å andra sidan tycker att omvärlden är trög och inte hänger med i alla patientens infall och påhitt. Mycket kan bli åstakommet under ett maniskt skov men eftersom det ofta görs utan eftertanke eller avslutning kan det ställa till problem som behöver tas omhand senare.

Boken består delvis av berättelser från personer som antingen har problem själva eller vars anhöriga har det. Dessa texter är uppblandade med mer faktabetonade kapitel om hur sjukdomen fungerar, om vårdens insatser, om de olika mediciner som finns att tillgå och hur de fungerar och så vidare.

Föreningen Balans: Balansgång: Om depressioner och manier
Föreningen Balans, 1999
109 sidor
ISBN: 9163076500

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 115 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
111: Erik Andersson: Översättarens anmärkningar
112: Tomas Tranströmer: Den stora gåtan
113: Stephen King: The Colorado Kid
114: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
115: Föreningen Balans: Balansgång

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

Inga kommentarer: