måndag, oktober 15, 2007

2007-118: Doris Lessing: Ben, in the World

Urvalet böcker av Doris Lessing i Jakarta samma dag det meddelades att hon fått nobelpriset var begränsat, så jag fick hålla till godo med en uppföljare till The Fifth Child, en roman jag inte läst. Den visade sig dock vara rätt fristående. I slutet av boken fanns också reklam (med baksidestext) för The Fifth Child så jag vet i alla fall lite om den också.

Om huvudpersonen Ben verkligen är en neandertalare (och hur han i så fall kom hit) eller om han bara är något slags slumpmässigt genetiskt misstag får man säkert veta i den första boken men det är egentligen inte väsentligt här. I vilket fall är han mentalt som en sexåring men samtidigt starkare än de flesta vuxna. Det räcker med att konstatera att han är som han är för det är hans försök att förstå en komplicerad värld och dess reaktioner på honom som är i fokus.

Hans familj har kastat ut honom, så han lever i princip som hemlös, även om han ofta får sova hos en gammal dam som tar hand om honom. Det händer att han lyckas få ett tillfälligt arbete, men människorna runt omkring honom är ofta snabba på att lura av honom hans pengar.

Berättandet alternerar mellan Ben och ett antal personer som tar sig an att hjälpa honom av mycket varierande skäl -- allt från att de faktiskt tycker om honom till att de vill tjäna pengar på hans brist på förståelse för omvärlden.

De psykologiska insikterna tycker jag överlag fungerar. Man förstår hur svårt Ben har att förstå sig på den moderna värld han lever i och får se hur han försöker tolka det han nser. Beskrivningarna av de miljöer som handlingen rör sig i (London, Nice, Brasilien) tycker jag är mer tveksamma. Till stor del känns miljöerna utbytbara, och det är för den delen svårt att se något i miljön som gör fast boken i tiden. Den utkom 2000 och vid något tillfälle nämns datorskärmar men jag tror aldrig att någon mobiltelefon förekommer trots att det i åtminstone ett fall vore närmast orimligt att en person inte skulle ha någon.

En annan sak som gör att boken inte riktigt känns rätt för sin tid utan att man misstänker att författarens ålder på över 80 år skiner igenom är när Ben har sex med prostituerade. När han tar dem bakifrån blir de chockerade och kallar honom djurisk vilket känns helt verklighetsfrämmande.

Ytterligare en anakronism är när man försöker smuggla saker på ett flygplan, men här är det ju knappast Lessings fel att en beskrivning av flygsäkerhetsrutiner publicerad år 2000 känns inaktuell redan ett år senare.

Boken är läsvärd trots de här invändningar eftersom den mest fokuserar på relationerna mellan Ben och hans omgivning men det är inte utan att man undrar om Lessing inte skriver utifrån gamla erfarenheter snarare än aktuella observationer av dagens samhälle.

En ovan detalj är att man då och då (ofta, men inte alltid, när en person försvinner ur handlingen) får en kort kommentar om ifall det går bra för den personen senare i livet.

Den absolut sista repliken i boken är intressant, för den får en att stanna upp och fundera på om man behöver omvärdera motiven hos den person som säger den, trots att i alla fall jag kände mig rätt säker på var den personen hörde hemma.

Doris Lessing: Ben, in the World
Flamingo, 2000
178 sidor
ISBN: 0006552293

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 116 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
111: Erik Andersson: Översättarens anmärkningar
112: Tomas Tranströmer: Den stora gåtan
113: Stephen King: The Colorado Kid
114: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
115: Föreningen Balans: Balansgång
116: Graham Saunders: Culture Smart! Indonesia
117: Hisashi Inoue: The Face of Jizo
118: Doris Lessing: Ben, in the World

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

2 kommentarer:

Martin sa...

Det där med djuriska sängbeteenden tyder snarast på att Lessing inte har gökat så mycket öhutaget. Hon fyllde 25 år 1944. Bakifrånbonkande är ingen ny uppfinning.

Marika sa...

Jag tror att Ben är född i mitten av 70-talet. Hans äldste bror är i alla fall född 1966. Sedan skaffar föräldrarna snabbt fyra barn till. Så den här boken utspelar sig under tidigt 90-tal, men jag tror inte att det nämndes. Det var väl inte lika viktigt att placera den exakt i tiden när den skrevs som det hade varit något år senare.