måndag, oktober 22, 2007

2007-121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på

En yngling i bil hittas i fjorden vid den lilla orten Odda i västra Norge. Journalisten Robert ska skriva om det men han lägger inte direkt ner sin själ i det. Han är något slags antihjälte -- uppgiven, motsträvig och ibland lite uppkäftig. Hans stora problem i livet är att Irene, kvinnan han är kär i, är gift med en annan -- hans bror Frank. Det hindrar henne visserligen inte från att ha ett förhållande med Robert också, men han känner sig i alla fall överkörd av brodern och att Irene trots allt valde Frank före honom. Som om det inte var nog med detta så är det hans bror (som är polis) som arbetar med fallet med pojken i fjorden, vilket tvingar bröderna till att umgås en del å arbetets vägnar trots att ingen av dem egentligen är speciellt road av det.

En journalist och en polis som gräver i samma dödsfall låter väldigt mycket som en deckare, men det är inte alls fokus för den här berättelsen. Visserligen kommer det så småningom fram att dödafallet bara är en liten del av något större och visst jobbar bröderna på att ta reda på vad som verkligen hänt, men det som är väsentligt i den här boken är porträttet av en liten bruksort som håller på att förfalla och Roberts trassliga förhållande till Irene och Frank. Robert måste motvilligt göra en del arbete när det växande mysteriet som började med pojken i vattnet sväller så att det skickas fler journalister till Odda och Robert förväntas ta hand om dem.

Jag gillar sättet Frode Grytten skriver på. Det är smidigt och lättläst, men då och då smyger han in nya underliga formuleringar som får en att studsa till lite men ändå fungerar, som "Denna morgon hade rykten fastnat på tak och fasader".

Det enda som störde vid läsningen var att repliker inte är markerade alls, vare sig med citationstecken eller anföring. Det gör att man ibland undrar om något är en replik eller inte. Det får man väl dock skylla på förlaget och inte författaren.

Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på (Flytande bjørn)
Natur och Kultur, 2007 (originalet 2005)
Översättning: Inge Knutsson
244 sidor
ISBN: 9127114120
ISBN13: 9789127114128

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 116 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: