onsdag, oktober 10, 2007

Att modernisera historien

För ett tag sedan skrev jag om att Tintin i Kongo blivit JK-anmäld. I dagarna har nyheterna bland annat handlat om konstvandalism i Lund. Med tanke på att de flesta reaktioner jag sett på detta från gammalpressen varit rätt accepterande så tycker jag att den här artikeln om sentida försök att stöpa om historien i det modernas form var extra trevlig.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi hör alltid samma mantra, vi ska aldrig glömma.. men ingen förklarar varför vi aldrig ska glömma, i varje fall inte på ett trovärdigt sätt.
Att vi kommer ihåg ditt eller datt har inte förhindrat folkmorden i Jugoslavien eller Rwanda, det har inte stoppat kriget mot Irak och det kommer inte stoppa kriget mot Iran. Det verkar faktiskt helt meningslöst att komma ihåg en massa saker om folk envisas med att göra om dem ändå. Då får man ju ständiga minneslappar i form av etniska rensningar och utrotningar. Vi vet att det är fel men vi gör inte så fasligt mycket åt saken. Inom EU och dess medlemsstater stiftas lagar som förbjuder förnekelse av det ena eller det andra, man stiftar lagarna trots att vi aldrig ska glömma att Hitler och Stalin skrev samma lagar. Men nu är vi förstås så otroligt mycket klokare... eller? Själv tvivlar jag på det, jag tror faktiskt vi är ännu mer korkade, lättstyrda och naiva än förr. Vi har ju alla vuxit upp med hönsmamman staten som tar hand om oss, matar oss med sanning genom TVn osv. Jag tror jag tänker börja glömma istället, jag är så trött på att se folk hyckla när de påstår att de lärt av historien. Vi har inte lärt oss ett dugg. Se bara på Irak de senaste 15 åren, 2 miljoner irakier finns inte mer, de är inte bokförda som döda, men det är de. Man kan förneka det om man vill, det är inte olagligt eftersom det rör sig om ett pågående folkmord som inte fått nån historisk fanclub ännu. Om ett par decennier får vi nog inte förneka Irak heller, men å andra sidan får vi nog inte ifrågasätta partiprogrammen då heller. Tack för mig.

Anonym sa...

Mycket bra kommentar!
Det är för mig anmärkningsvärt hur de flesta människors åsikter så dramatiskt skiljer sig från våra indoktrinerande makthavares.
Dvs främst politiker och jurnalister.
"Det här är viktigt" "Så här skall ni tycka" "Lyssna nu på våra [selektiva och förvrängda] fakta"
"Men det är inte rätt att ni andra skall få uttala sig. För bara vi skall få påverka"
"Felaktiga åsikter håller vi nere med straff och lagar. Vi kan tex kalla det - hets mot folkgrupp - eller kanske - hatbrott"
Var säker det kommer mera