lördag, oktober 20, 2007

Digibok, ljubbok och spelare i ett

Det norska förlaget Lydboksförlaget har hittat på en ny variant av ljudbok som de kallar för digibok. Istället för att man får antingen CD-skivor eller mp3-filer som man sedan spelar upp på sin egen spelare så är en digibok en komplett ljudspelare som är färdigmatad med en eller flera böcker. Tanken är alltså att man ska kunna köpa den och börja lyssna direkt utan att behöva rippa CD-skivor till mp3-filer eller något sådant krångligt.

Så långt är det ju en bra tanke, men om man ser till miljöbelastningen så är den här konstruktionen naturligtvis rent vansinne. Istället för att tillverka elektronik (vilket generellt sett ger en rätt stor miljöbelastning) en gång och sedan spela många ljudböcker på samma spelare så ska man alltså köpa en ny spelare för varje bok och använda den en gång. Man kan visserligen låna ut den till någon annan, men det blir fortfarande inte många användningar av varje spelare.

Prisbilden är jämförbar med den för CD-utgåvor. Det innebär att vi talar om en rätt billig ljudspelare eftersom man kan anta att förlaget måste få lite pengar över till vinst också. Gissningsvis kommer kvaliten på elektroniken i de här böckerna att vara rätt dålig, och om den skulle gå sönder så är det kört. Ljudfilerna i spelaren är nämligen låsta till just den spelaren, så det går inte att kopiera dem till en annan spelare och lyssna färdigt där.

Jag tycker att det här verkar som en rätt onödig pryl som i princip bara är slit-och-släng. Det vore bättre att göra det möjligt för folk att ta med sin mp3-spelare till bokhandeln och få den laddad med en ny ljudbok direkt på plats utan att behöva något minneskort eller CD-skiva.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

3 kommentarer:

Helena Ferry sa...

Jag håller med dig! Jag skulle aldrig köpa en sån mojäng. Skulle kunna tänka mig att de är lämpliga för bibliotek, men knappast för vanliga konsumenter.

Anonym sa...

Jeg synes dette er en akseptabel løsning på et startende problem, boken blir tilgjengelig for flere, og når det gjelder miljøet, så er dette en "bok" i større grad enn de andre lydbokløsningene. Denne kan man feks. låne bort etter man har lest den selv, noe man gjør med nettopp bøker i dag

Hans Persson sa...

Det går väl lika bra att låna ut ljudböcker på CD (vare sig det är ljudskivor eller mp3-filer) som en vanlig bok? Däremot kan det bli lite mer komplicerat med "utlåning" av nedladdade ljudfiler.