söndag, november 18, 2007

2007-124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea

Den gamle mannen som står i centrum av den här boken har varit ute och fiskat i åttiofem dagar utan att få någon fisk. Pojken som följde med honom på tidigare fisketurer har fått order av sina föräldrar att åka med dem istället för att den gamle mannen ger otur.

Boken är tunn, och handlingen kan sammanfattas på bara några få rader. Det är inte den som är grejen. Det är närvaron i texten som gör att den är bra. Den gamle mannen är skriande fattig, och har inget annat att ta sig för än att göra ännu ett försök att få tag i den stora fisk han måste få upp för att få pengar att överleva. Pojken får visserligen inte hjälpa honom med fisket, men han gör vad han kan genom att hämta mat till mannen. Deras vänskap består, även om de tvingas ifrån varandra av omständigheter utanför deras kontroll.

Det är en vacker historia, även om den är tragisk. Eller kanske rent av just för att den är tragisk.

Det synd att man så sällan ser böcker som klarar av att vara så här korta. Att skriva många ord är lätt. Att skriva få ord och säga mycket med dem är det som verkligen är svårt.

Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
Triad Grafton, 1986 (originalet 1952)
109 sidor
ISBN: 058604468X

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 116 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på
122: Arthur Miller: Death of a Salesman
123: Michael Moore: Dude, Where's My Country?
124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Noémi sa...

Det enda jag läst av Hemingway är Berg som vita elefanter, och den tyckte jag mycket om, då det var så mycket som låg under ytan men så lite som sades högt. Jag undrar om den här boken är likadan?