fredag, november 02, 2007

Ladda ner ljudböcker från OnOff

OnOff har just börjat sälja ljudböcker och annat via nedladdning från deras hemsida. Kul att se att de förstår att det är få idag som egentligen vill ha sina ljudböcker levererade på ett otal CD-skivor som inte passar i mp3-spelaren.

Vad jag kan läsa mig till så kräver dock nedladdningen att man använder ett program som heter Ztorm och som bara finns till Windows, så de slipper att få mig som kund. Man får väl hoppas att de ändrar på det här kravet snart.

Vad det gäller prisbilden så verkar det som om de har insett att det inte går att ta lika mycket betalt för digitala versioner som för CD-böcker, och att det inte heller finns någon anledning att göra det (vare sig produktion, distribution eller lagerhållning är ju några signifikanta kostnader när det gäller digitalt material).

De flesta CD-böcker jag tittat på kostar 269:- hos OnOff, och samma titlar som nedladdning kostar 149:-. Det känns inte billigt, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Ett rimligt pris för en nedladdning (speciellt för böcker som inte är helt nya) borde snarare ligga ungefär där en vanlig pocket ligger idag, kring en femtiolapp eller så.

Om man ny lyckas ladda hem filerna trots att de är inlåsta i Ztorm, vad får man? Jo, mp3-filer med 48kbps. Filerna har inget DRM-skydd men påstås vara vattenmärkta så att det i efterhand går att ta reda på vem som ursprungligen köpt filer som sprids ut (utan att några personuppgifter lagras i filerna).

Det är bra att man inte försöker använda kundfientliga metoder som DRM. Tyvärr avslutar man sin FAQ-sida med påståendet "Fildelning är olagligt". Det är det naturligtvis inte. Fildelning av upphovsrättsskyddat material må vara olagligt, men fildelning är inte olagligt.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Ztorm sa...

Ljudböcker kräver varken Ztorm för nedladdning eller uppspelning.

Filmerna kräver Ztorm för att hantera DRM som tyvärr bara fungerar under Windows. Det är varken företaget Ztorm AB eller någon av återförsäljarna (t.ex. ONOFF) som hittat på att filmerna skall skyddas med DRM utan det är filmbolagen som kräver det för att släppa sina filmer som downloads.

Spelen har ett visst kopieringsskydd som Ztorm hanterar.