söndag, december 02, 2007

2007-129: Harry Roos & Nina Hemmingsson: Demoner

Förr i tiden trodde många att våra liv styrdes av onda demoner. Vad inte många vet är att de finns fortfarande. Tage Danielsson hade en tanke i rätt riktning när han skrev Mytologi om den moderna tidens gudar, men han missade demonerna.

I den här boken presenteras ett antal av nutidens demoner, många av dem även med illustrationer. Bilderna visar dock inte själva demonerna utan hur människor som drabbats av dem beter sig. Några exempel på demonerna är Ehhtakk (de framkrystade presenternas demon), Tina (de överkulinariska matdemonen) och Plumse (hemlighusets skamdemon).

Alla demoner presenteras med latiskt namn, beskrivning av hur de fungerar och var deras bästa jaktmarker finns, och slutligen även vilket skräckinjagande läte de kan identifieras av. Bredbands demonen Dotdot lockar exempelvis sina offer med Feejs-bukk, feejs-bukk.

Rätt många av demonerna är träffande beskrivningar av dagens samhälle och moderna människors neuroser men jag ser inte poängen med riktigt alla de här demonerna. Eller är det helt enkelt så att det än så länge är några få av dem som jag inte drabbats av?

Harry Roos & Nina Hemmingsson: Demoner
Ruin, 2007
59 sidor
ISBN: 9789185191284

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på
122: Arthur Miller: Death of a Salesman
123: Michael Moore: Dude, Where's My Country?
124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
125: Cory Doctorow: Overclocked
126: Donalds bunte Welt
127: Hanne Ørstavik: Kallet - romanen
128: Natsuo Kirino: Fri
129: Harry Roos & Nina Hemmingsson: Demoner

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den här demonboken förefaller ju vara en tämligen roande historia. Tack för tipset.

Johanna K sa...

Jag har inte drabbats av alla demoner heller, men däremot tror jag nog att jag kan ana tendenser i bekantskaper. Jag är särskilt drabbad av den där kön som gör att man så gärna byter kön. Vi fnissade igenkännande när vi läste den högt för varandra här hemma. Öht är den en bra högläsningsbok för vuxna, i små sällskap

God jul!

Johanna K sa...

I bekantskapskretsen, tror jag att jag menade. Och meningen: Jag är särskilt drabbad av den där kön som gör att man så gärna byter kön ska ju såklart vara "Jag är särskilt drabbad av den där demonen som gör att man så gärna byter kön" - julsnurr!