måndag, december 03, 2007

2007-130: Mark Fredel: Generalsekreteraren

Författaren Mark Fredel finns inte, utan är en pseudonym. Enligt reklamen har han under många år rört sig i samma miljö som boken utspelar sig i, och vill därför inte uppträda under sitt riktiga namn.

Historien är en thriller där en student, Alex, som är på väg att skriva en slutuppsats för Världsbanken istället blir indragen i en härva med förvecklingar som rör FN. Via en journalist han träffar av en slump får han ett dokument som sägs visar att regeringen visste mer än man erkänt om hotbilden kring FNs förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Parallellt med den handlingen får vi även följa händelser som skedde under den tidsperiod när dokumentet tillkom, det vill säga början av 1960-talet när Dag Hammarskjöld var generalsekreterare. Handlingen följer dels honom, dels andra människor i den svenska regeringen och dess närhet som har med honom att göra.

Den delen av handlingen som utspelar sig i nutid är längre, men ibland känns det ändå som om de delar som beror Hammarskjölds tid hade kunnat skäras ner mer. De verkar ofta mest vara där för att ge färg och bakgrund åt det som händer i nutiden, men det känns som att dessa bitar inte tillför så väldigt mycket. Alla kapitel som utspelar sig i dåtid inleds med citat ur Dag Hammarskjölds diktsamling Vägmärken.

Till skillnad från de oftast väldigt tillbakalutade och lugna dåtidskapitlen så är det ofta lite mer action i nutid. Alex träffar rätt många nya personer genom den utbildning han får på UD innan han ger sig iväg på uppdrag för Världsbanken. Det visar sig att många av de här människorna vet saker om dokumentet han fått tag i och händelserna som det handlar om. Problemet är att en del av dem är väldigt intresserade av att se till att ingen annan får reda på något om vad som verkligen hände.

Alex finner sig snart mitt uppe i en actionthriller. Han är en vanlig student utan några speciella kvalifikationer som agent, och därmed uppför och känner han sig ofta rätt vilse i den här soppan. Den biten tycker jag att författaren får fram rätt bra.

Under resans gång träffar Alex också på en annan kvinna som är intresserad av honom, men han har redan en flickvän hemma i Uppsala. Här känns det som om författaren ibland helt enkelt glömt bort att flickvännen finns eftersom vare sig hon eller Alex funderar på att han är borta flera dygn. Hon återinträder i handlingen ibland när hon behövs, men när hennes roll i handlingen är färdigspelad för den gången så försvinner hon lika fort tillbaka ut i periferien igen.

Vad jag märkte så var Dag Hammarskjöld det enda namn som faktiskt existerar i verkligheten. En före detta svensk statsminister och FNs nuvarande generalsekreterare förekommer i handlingen, och ingen av dem har existerande namn. Jag misstänker att både dessa och många andra i handlingen förekommande personer kan matchas mot existerande personer för den som har lust och vet mer om svenska politiker än vad jag gör.

Sammanfattningsvis en godkänd thriller, men ingen höjdare.

Mark Fredel: Generalsekreteraren
Kabusa, 2007
Uppläsning: Pale Olofsson
11 CD
ISBN: 9789173550208

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
121: Frode Grytten: Sommaren är inte att lita på
122: Arthur Miller: Death of a Salesman
123: Michael Moore: Dude, Where's My Country?
124: Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
125: Cory Doctorow: Overclocked
126: Donalds bunte Welt
127: Hanne Ørstavik: Kallet - romanen
128: Natsuo Kirino: Fri
129: Harry Roos & Nina Hemmingsson: Demoner
130: Mark Fredel: Generalsekreteraren

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: