tisdag, december 04, 2007

2007-132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige

Årets årsbok från Svenska Turistföreningen handlar om brott. När jag först såg den trodde jag att den skulle besöka miljöer som olika författare mutat in i deckare (Stieg Trenters Stockholm, Henning Mankells Ystad, etc), men jag hade fel. Boken visade sig handla om riktiga brott.

Det är en ganska blandad samling brott man blir lotsad runt, både i tid och rum. Från en ouppklarad kassaskåpskupp där man stal löneutbetalningarna för ett kraftverksdammsbygge i väglöst land vid Stora Sjöfallet till miljöbrotten hos BT Kemi i Teckomatorp. Från mordet av den man som ett antal hundra år senare blev känd som Bockstensmannen till en serie stölder av kyrkoinventarier i början av 2000-talet.

En del av brotten har jag hört talas om tidigare medan andra är nya för mig. I de flesta fall är beskrivningarna av själva brotten både intressanta och välskrivna, men man kan möjligen fråga sig hur mycket turistanknytning det hela ger. I varje kapitel finns det en liten faktaruta om andra sevärdheter i närheten av brottsplatsen, men det känns som en liten bisak i jämförelse med själva artiklarna. Jag tycker inte att det är något problem, men jag kan tänka mig att andra har synpunkter.

Som vanligt är det gott om både stora och små illustrationer i artiklarna, och det bildmaterialet är som vanligt bra. Det som är värt att notera här är den helsidesillustration som inleder varje kapitel. Dessa är utmärkta stämningsbilder, alla av Lena Johansson. Det blir extra imponerande av att hon tagit allihop med en hemgjord lådkamera istället för den för fotografer sedvanliga systemkameran.

Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige
Svenska Turistföreningen, 2007
207 sidor
ISSN: 0283-2976

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
131: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 1
132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Intressant tips! Den hade jag gått miste om annars, tack!