onsdag, december 05, 2007

2007-133: Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

Jacob Jankowski är en gammal man. Han är inte riktigt säker längre på exakt hur gammal, men antagligen nittio. Eller nittiotre. Det är inte så noga. Han bor på ett ålderdomshem och retar sig på att alla verkar tro att han är dum bara för att han är gammal.

När han var ung under depressionen skulle han bli veterinär. Båda hans föräldrar dog i en olycka, och sorgen gör att han misslyckas på sin slutexamen. Han hoppar på ett tåg utan att veta vart det är på väg, och det visar sig vara ett cirkuståg. Cirkusen har användning av en veterinär oavsett om han har examen eller inte, så Jacob följer med dem. Ett av hans första problem att ta sig an är elefanten Rosie som cirkusdirektören köper in från en konkursdrabbad cirkus. Hon visar sig vara väldigt osamarbetsvillig, och inte blir det bättre av att regissören August har både ett ombytligt humör och ett våldsamt lynne som han låter gå ut över elefanten.

Regissörens vackra fru Marlena, tillika hästtränare, är en av dem som genomgående är vänlig mot Jacob. Relationen mellan Jacob, Marlene och August blir komplicerad och löper som en röd tråd genom berättelsen.

Boken alternerar mellan korta kapitel om Jacobs liv på ålderdomshemmet och längre stycken där han minns sin tid på cirkusen. Närvarokänslan är bra både i nu- och dåtid. Man kan verkligen känna den gamla Jacobs frustration över att han inte kan påverka sin situation som han vill utan måste följa med dit han blir ledd och så vidare. Jag kan inte avgöra om alla historiska detaljer från en tågburen cirkus under depressionsåren är korrekt återgivna, men allt ger ett realistiskt och levande intryck. Som extra lokalfärg inleds varje kapitel med ett gammalt fotografi från olika cirkusar.

Cirkusen känns som ett myller av människor och djur, men det är ett myller med en strikt hierarki. Arbetarna förväntas inte beblanda sig med artisterna, och även inom de olika kategorierna finns det olika nivåer. Jacob uppträder visserligen inte själv, men hans nära association med August och Marlene gör att han blir ett undantag som kan umgås med både arbetare och artister. Han får dela vagn med en dvärg; visserligen en ganska sorglig typ men fortfarande noga med att han är artist och inte bara arbetare.

Boken börjar visserligen med ett mord, men det här är absolut ingen deckare. Det som är i fokus är relationer mellan olika människor, men också mellan människor och djur eftersom människorna på cirkusen lever väldigt nära djuren i föreställningen. Personteckningarna är bra, så man känner verkligen att man lever tillsammans med Jacob, Marlene, dvärgen Walter och alla de andra. Förutom att själva historien är fängslande så tyckte jag att det var intressant att få se hur livet på en kringresande cirkus såg ut förr.

Det här var en mycket sympatisk bok som jag gärna rekommenderar. Dessutom hade den ett riktigt bra slut.

Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow (Water for Elephants)
Bra Böcker, 2007 (originalet 2006)
Översättning Eva Mazetti-Nissen
367 sidor
ISBN: 9170025738
ISBN13: 9789170025730

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
131: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 1
132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige
133: Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Erika sa...

Jag har också precis läst och recenserat den här boken. Gillade den mycket eftersom den lyckas med den svåra konsten att vara både mysig, spännande och humoristisk på samma gång... Även slutet är underbart då det knyter ihop säcken på ett lite oväntat men fint sätt.