fredag, december 07, 2007

2007-134: Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora

Hannes är drygt tjugo, men ser redan tillbaka på sin uppväxt och funderar på vad som gick fel. Han växte upp i Falköping men flyttade till Stockholm för att komma bort från den tryckande småstaden och hoppades att livet skulle vara lättare i en storstad. Att han skulle träffa någon som kunde ersätta Wilma, som lämnat honom.

Istället blir han ensammare än någonsin. Han bor i sin etta och träffar aldrig någon mer än på jobbet, och ingen av dem han träffar där bryr sig om honom. Vem bryr sig om vaktmästaren som kryper under ens skrivbord och fixar med sladdarna till datorn?

Efter ett tag ger han upp och flyttar hem igen. Småstaden tar emot honom som om han aldrig varit borta. Hans kompisar tråkar honom fortfarande. Han känner sig fortfarande ensam. Flickorna som han trånade efter ignorerar honom fortfarande. Han är snäll mot dem, men de dras till de tuffare killarna, de som kommer att svika dem.

Berättelsen hoppar fram och tillbaka mellan nutid och dåtid. Det skiljer inte så många år, men för Hannes och hans kompisar är det en livstid. De saknar alla framtidsutsikter. Hannes har misslyckats med sin flykt till Stockholm. Kristian sörjer sin far genom att äta kopiöst. Frippe sviker både andra och sig själv.

Den tillvaro som skildras är samtidigt mörk och hård, känslosam och romantisk. Det är inte ett liv man vill leva, men det är en fascinerande berättelse. De känner alla att Falköping är en håla och att de inte har någon framtid här, men vad ska de annars göra? De har inga bra betyg, inga kontakter och inga möjligheter att skaffa sig ett liv. Framtiden tycks innehålla ett jobb på ostfabriken och en lång rad kvällar på den lokala krogen. Det finns bara en, så det är inte mycket att välja på där heller, som i resten av livet.

Det här låter som en mörk och dyster bok och det är det. Det är samtidigt en bok som är svår att lägga ifrån sig, för den har en stark närvarokänsla och känns sann. Så här är det. Det finns en Hannes och en Wilma där ute någonstans. Jag hoppas att de får det bra till slut, även om det nog inte blir med varandra.

Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora
Wahlström & Widstrand, 2007
172 sidor
ISBN: 9146215913
ISBN13: 9789146215912

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
131: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 1
132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige
133: Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
134: Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: