lördag, december 08, 2007

2007-135: Chris Baty: No Plot? No Problem!

Det är visserligen ingen brist på böcker som handlar om att skriva böcker, men det här är antagligen den enda som är specialanpassad för NaNoWriMo. NaNoWriMo är ett arrangemang som går ut på att man utmanar sig själv att skriva en roman, 50000 ord, på en månad. Som stöd har man alla andra som antar samma utmaning, världen över. I år var det över 100000 människor som bestämde sig för att försöka skriva en roman under november. Över 15000 av dem lyckades (inklusive jag själv).

No Plot? No Problem! är i princip uppdelad i två halvor. Den första handlar generellt om skrivande och vilka knep man kan ta till för att få sin omgivning att peppa sig maximalt under den månad man ska skriva sin roman. Den andra halvan består av fyra kapitel, ett för varje vecka i skrivmånaden.

Den som försöker skriva en roman på det här komprimerade sättet kommer ofta att drabbas av olika känslor under olika faser under projektet. I början har man en idé och skrivandet flyter på, sedan drabbas man av tvivel om hur man ska få någon ordning på alla de lösa trådar man sprider omkring sig i början, och så vidare. Tanken är att man ska läsa de här kapitlen under tiden man skriver sin roman, så att man får rätt sorts peppning beroende på var i romanprojektet man befinner sig.

Jag hade tänkt att läsa ut hela den här boken innan jag började skriva, men det blev inte av och det slutade med att jag i princip läste den som det var tänkt, under tiden som jag skrev min egen roman.

Boken är full av entusiasm och småtips som är bra för den som tvivlar på sin förmåga att skriva en hel roman och kanske inte har gjort det förr. Den är antagligen inte lika bra som skrivguide för den som skriver en roman med ett mer normalt tempo, men det utger den sig inte heller för att vara.

Förutom Batys egen berättelse finns det också en hel del korta texter skrivna av andra NaNoWriMo-deltagare som berättar hur de själva burit sig åt för att klara av projektet. Jag tycker att den här boken i första hand var bra som peppning och entusiasmerare, och det verkar också vara vad den i första hand vill vara. Den som inte är van vid att skriva kan nog även hitta användbara rent praktiska skrivtips, men den delen hade jag inte lika stor glädje av.

Chris Baty: No Plot? No Problem!
Chronicle Books, 2004
176 sidor
ISBN: 0811845052

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
131: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 1
132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige
133: Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
134: Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora
135: Chris Baty: No Plot? No Problem!

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: