fredag, december 21, 2007

2007-142: William Gibson: Spook Country

Spook Country är William Gibsons senaste bok, och en direkt fortsättning på Pattern Recognition.

För drygt tjugo år sedan var Gibson den som gav oss den vision av cyberspace som i princip lever kvar än i dag, och hans tidiga romaner innehöll många science fiction-element och utspelade sig klart och tydligt i en framtid.

I hans senare romaner har han kommit allt närmare att skriva i den tid och plats där han själv befinner sig, och Spook Country sägs utspela sig i 2006 i vår värld, mer eller mindre. Det stämmer också bra med min uppfattning av den; den innehåller ingenting som inte skulle kunna hända i dag.

Man får nog säga att Gibson med sina senaste böcker lämnat science fiction-genren. Här finns inga tekniska framsteg och inga väsentliga sociala förändringar att tala om. Det som skulle kunna sägas vara nytt är möjligen det koncept som kallas "locative art" som beskrivs som konst som har GPS-teknologi som en viktig del av sitt utförande. De verk som beskrivs i boken använder även VR-teknik för att presentera själva konstverket. Jag vet inte om detta är något som existerar i dag eller inte (det finns en Wikipediaartikel om det, men den säger inte mycket mer än att Gibson skrivit om fenomenet), men det är i alla fall fullt tekniskt möjligt.

Man skulle kunna beskriva handlingen som en thriller som inte har bråttom. Det finns ett antal olika fraktioner av människor som arbetar mot mål som till slut kommer att komma i konflikt med varandra, men det är väldigt glest med actionscener. Det är en lågmäld bok, och i ljudboksfallet dubbelt så. Uppläsaren har en väldigt mjuk och melodisk röst som det är lätt att tappa bort och glömma lyssna på.

Handlingen är inte det väsentliga med den här boken, även om den är väl konstruerad. Gibson är som vanligt bra på att bygga personer och miljöer. Hans beskrivningar fortsätter ibland i tangentens riktning och flummar iväg lite, men det blir aldrig tråkigt och språket är vackert, så det känns aldrig som ett problem.

William Gibson: Spook Country
Penguin Audiobooks, 2007
Uppläsare: Robertson Dean
9 CD
ISBN: 9780143142201

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
Nr 131-140
141: Dénis Lindbohm: Bevingaren
142: William Gibson: Spook Country

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

2 kommentarer:

Therese sa...

Nu har du snart klarat alla dina utmaningar för 2007. Läs en pjäs med nu innan året är slut!! =)
Vad blir det för utmaningar nästa år?

Hans Persson sa...

Jag har bara en liten bit kvar i Tolv gånger Pinter, så det är inget problem att klara av den sista punkten i utmaningen.

Vad jag ska läsa nästa år har jag inte funderat på än.