tisdag, december 25, 2007

2007-144: Leonie Swann: Glennkill

En dag hittar Miss Maple, Cloud, Othello och de andra fåren i flocken George, deras fåraherde, död på marken i hagen med en spade i bröstet. Ganska snart kommer det andra människor dit och upptäcker honom och funderar på vem som kan ha dödat honom. Och funderar, det gör fåren också.

Georges får är ovanligt smarta får. Om det beror på att George brukade läsa högt för dem eller på något annat vet jag inte, men fåren resonerar med varandra om vem som kan ha dödat George. De lyssnar noga på vad människorna i hagen säger och analyserar deras dofter. En del av böckerna som George läste för dem var deckare, så de vet att det är viktigt att tänka på alla detaljer.

Får har naturligtvis en del begränsningar som detektiver eftersom de exempelvis inte kan röra sig utanför sin hage utan att människorna blir misstänksamma. Å andra sidan har de ett utmärkt luktsinne vilket människorna inte har. Fåren har också olika egenskaper sins emellan: Miss Maple är det smartaste fåret, Mopple the Whale är minnesfåret som aldrig glömmer något han hört, Maude har ovanligt bra luktsinne, och så vidare.

Det här är naturligtvis en deckare, men eftersom detektiverna är får så hamnar de inte i samma fack som vanliga detektiver. De dricker inte för mycket, de har inte skiljmässoproblem och så vidare. De har ibland en ganska naiv syn på hur världen fungerar, men den är samtidigt rätt charmig. Över huvud taget så sprider den här boken samma charmiga känsla som den brittiska landsbygden i allmänhet gör. Definitivt en trevlig bekantskap.

Leonie Swann: Glennkill - En fårdeckare (Glennkill - Ein Schafskrimi)
Alfabeta, 2006 (originalet 2005)
Översättning: Karin Nyman
313 sidor
ISBN: 9789150108026

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007 Klar 22/12!
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman Harold Pinter: Tolv gånger Pinter Klart 22/12!
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
Nr 131-140
141: Dénis Lindbohm: Bevingaren
142: William Gibson: Spook Country
143: Harold Pinter: Tolv gånger Pinter
144: Leonie Swann: Glennkill

Inga kommentarer: