tisdag, december 25, 2007

2007-145: Kent Björnsson, red.: Schakt 005: Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter

Kent Björnssons serie skräckantologier har utkommit med ett nytt nummer, och den här gången är temat passande nog vinter. Den här gången är alla författarna namn som jag känner till sedan tidigare, om än från olika håll.

Andreas Roman: Under isen Fyra män kommer till en hyrd stuga för att fiska. Den som hyr ut stugan visar dem en skylt med texten "Gif mig tillbaka det första du får", något som de naturligtvis underlåter att göra. På vägen hem från den första dagens fiske känner de dunsar i isen men tänker inte mer på det. Andreas Roman är inte direkt känd för att vara snäll mot sina karaktärer, och den här texten är inte något undantag. Den andra dagens fisketur blir inte lika lyckosam som den första, minst sagt. Något under isen har blivit uppretat. Exakt vad det är eller varför det finns där får vi inte reda på; det här är en stämningstext och just stämning och atmosfär är något som Andreas Roman är bra på.

Gull Åkerblom: Till dig, att veta Ett par har nyligen fått reda på att de inte kan få barn, och det beskedet tär på deras förhållande. Under en utflykt går de på en auktion och mannen ropar in ett par gamla lakan trots att han normalt tycker illa om alla slags begagnade saker, och när han väl får dem i sin hand kommer den känslan tillbaka. Det här är en poetisk historia om hur parets ofrivilliga barnlöshet håller på att växa till en mur mellan dem, men den utvecklas också till ett slags spökhistoria. Språkligt är den här novellen mycket bra med en del oväntade men väl fungerande formuleringar som russin i kakan. Det här är den enda texten i samlingen som inte ansluter sig till vintertemat.

Johan Theorin: Endast jag är vaken Här handlar det om en tomte som beskyddar ett nybyggt villaområde från sitt gömställe i en närbelägen fallfärdig lada (på samma sätt som Viktor Rydbergs tomte). Han är dock inte någon snäll och välvillig typ bara för att han tar hand om inbrottstjuvar -- tvärt om. Tomten sköter sitt självpåtagna uppdrag, men han håller också området i ett allt hårdare grepp. Det här var en skoj vridning på historien om den snälla tomten som vakar över sovande ovetande människor, och med ett oväntat slut.

A.R. Yngve: Quadrillenium Den här korta novellen visar en möjlig alternativ variant av julfirande så som det skulle kunna se ut om kunskapen om vad det egentligen är vi firar och varför fördes visare muntligt ytterligare ett par tusen år framåt i tiden.

Tobias Landström: En halvmeter snö Fyra kompisar har gett sig iväg på äventyr efter en skattkarta en av dem fått tag i. De kämpar sig genom bitande snöstormar i jakt på ett bortglömt tibetanskt kloster. Beskrivningarna av deras kamp mot storm och kyla och klättring på isväggar är bra och man riktigt känner hur de fryser men vägrar att ge efter inför naturens raseri. När de närmar sig sitt mål börjar det kännas mer hotfullt och en smygande osäkerhetskänsla infinner sig. Tobias Landström har greppat en viktig regel för skräckförfattare -- få eller inga saker är så skrämmande som dem man aldrig får se.

Sammanfattningsvis är det här ett helgjutet nummer av Schakt. De här antologierna ges ut i begränsad upplaga, och det är nästan lite synd, eftersom så få kommer att få se dem. Det är en exklusiv godsak bland allt det övriga julgodiset. Se till att skaffa ett eget exemplar innan de tar slut!

Kent Björnsson, red.: Schakt 005: Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter
Schakt, 2007
111 sidor
ISSN: 1653-0586

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007 Klar 22/12!
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman Harold Pinter: Tolv gånger Pinter Klart 22/12!
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
Nr 131-140
141: Dénis Lindbohm: Bevingaren
142: William Gibson: Spook Country
143: Harold Pinter: Tolv gånger Pinter
144: Leonie Swann: Glennkill
145: Kent Björnsson, red.: Schakt 005: Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

Inga kommentarer: