måndag, december 31, 2007

2007-148: Jonas Gardell: Jenny

Jenny är en uppföljare till Gardells tidigare böcker En komikers uppväxt och Ett UFO gör entré, men den utspelar sig långt senare, när Juha är vuxen. En dag får han ett brev från Jenny som berättar vad som hände på en fest precis innan skolavslutningen, när han inte var med. Han bestämmer sig för att ta reda på mer, och börjar besöka sina gamla klasskamrater.

Redan från början står det helt klart att vad som hänt Jenny inte är trevligt, och allt eftersom Juha pratar med fler inser man att det nog är ännu värre. Precis som i de tidigare böckerna så alternerar berättandet mellan dåtid och nutid, men andelen nutid är större eftersom den här boken faktiskt utspelar sig i nutiden även om händelsen den rör sig runt hände för länge sedan.

Gardell är precis lika träffsäker som vanligt när han beskriver personer och miljöer. I den här boken koncentrerar han sig dock inte så mycket på de tidstypiska miljöer som funnits i de tidigare böckerna. Vi som läst de tidigare delarna vet redan hur Sävbyholm ser ut och hur det var att gå i skolan där, och det är inte det som är i fokus. Nu handlar det om ett gäng fulla tonåringar på en strand, och vad de kan få för sig. Det handlar om övergrepp, men också om kärlek. Det handlar om förlåtelse. Och som vanligt handlar det om utanförskap. Som ett mantra genom texten går en fras som alla barnen tidigt får lära sig innebörden av och automatiskt lever efter: "Du är med, du är inte".

Gardell drar ofta religiösa paralleller i texten, och tidvis förekommer Jesus som en person i berättelsen men det tynger aldrig ner texten. Det här är en mycket svart berättelse, men den handlar inte egentligen om ondska. Det som driver de som utför övergreppen är oförstånd, grupptryck och naivitet. Juhas religiösa funderingar kring den oreligiösa Jennys öde ger ett extra djup, men förfaller aldrig till religiösa grubblerier.

Jag har läst väldigt lite av Jonas Gardell förutom den här serien. Det ska jag se till att ändra på. Om de andra böckerna är ens hälften så bra som den här så är de värda att läsa.

Jonas Gardell: Jenny
Norstedt Audio, 2006
4 CD
ISBN: 9173132322
ISBN13: 9789173132329

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007 Klar 22/12!
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman Harold Pinter: Tolv gånger Pinter Klart 22/12!
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
Nr 131-140
141: Dénis Lindbohm: Bevingaren
142: William Gibson: Spook Country
143: Harold Pinter: Tolv gånger Pinter
144: Leonie Swann: Glennkill
145: Kent Björnsson, red.: Schakt 005: Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter
146: Poppy Z. Brite: Self-Made Man
147: Imre Kertész: Dossier K
148: Jonas Gardell: Jenny

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

1 kommentar:

A sa...

Jag har nyligen också läst Gardells böcker. B .la Jenny och Ett ufo gör entré. Jag måste säga att de var riktigt välskrivna.