tisdag, december 18, 2007

Fantastiken ser till nykomlingarna medan mainstream ger ut klassiker

Anna Hallberg skriver i DN om vågen av bokklassiker som ges ut just nu. Expressen hade sin serie med klassiker som bihang till tidningen, Svenska Dagbladet ger ut en klassikerserie och många vanliuga förlag ger ut också klassiker. Visst är det trevligt att klassikerna finns i tryck, säger hon, men hon oroar sig också för nykonservatism och undrar samtidigt var nya kommande författare ska publicera sig när det inte finns något BLM eller motsvarande längre.

Dagens Corren har å andra sidan en intervju med Horace Engdahl där han tycker att man i Sverige är dålig på att hålla vårt litteraturarv i tryck om man jämförd med exempelvis Frankrike där alla klassiker -- trots dessa nya klassikersatslingar.

Trots att utgivningen av framför allt science fiction men även fantasy är ett sorgligt kapitel i Sverige (som exempelvis kan ses i den här artikeln och framför allt dess kommentarer) så tycker jag faktiskt att nya författare i genren har det relativt väl förspänt om man betänker hur små genrerna är i Sverige. Det finns faktiskt ett antal novelltidskrifter för fantastik varav de allra flesta regelbundet publicerar nya författare.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: