söndag, december 02, 2007

Läckberg & Rydberg

Nu har jag sett en inspelning av det första avsnittet av det nya "Läckberg & Rudberg" på TV4+ (som är en kanal jag inte har, så jag fick trixa lite för att få tag i ett avsnitt). Programledare är Camilla Läckberg och Denise Rudberg, båda författare. På det hela taget tycker jag att programmet är rätt likt många andra moderna litteraturprogram. Det innebär att man trots en programtid på bara drygt tjugo minuter hinner med både egna och andras bokrekommendationer, ett par inslag, en kort presentation av August Strindberg och en snabbtitt på nästa avsnitt. Det första av de något längre inslagen handlade om hur och varför man gör en releasefest för en bok (om kokboken Pink). Det andra var en första presentation av Denise Rudberg. Genom programserien kommer man att följa henne i processen från själva författandet till en färdig bok.

Upplägget i sig har jag inga stora invändningar mot, förutom att inslagen generellt är för korta för att säga något vettigt. Men när man nu har begränsat med tid så är det bättre att låta intervjuoffret prata om sina böcker än att steka pannkakor åt sina barn. Om jag vill se allmänt middagskaos kan jag titta i mitt eget kök; det behöver jag inget litteraturprogram för.

Det största enskilda problemet är dock inte vare sig programledarna eller innehållsskaparna skyldiga till, och det är tyvärr vanligt i moderna teveprogram: man tycks ta in folk direkt från gatan, hälla i dem en flaska vodka och sedan ge dem varsin kamera. Filmandet är fullt av omotiverade klipp, kameran vinglar fram och tillbaka och zoomar omotiverat. Se till att skaffa kameramän som klarar att hålla kameran still och klipp när det behövs istället för var tredje sekund!

Så här efter ett enda avsnitt kan man naturligtvis inte säga om de lyckas eller inte, men en uttalad ambition med programmet är att strunta i vad som diskuteras på kultursidorna och helt enkelt prata om böcker man tycker är bra just nu. Jag tycker att det låter vettigt som programförklaring.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Anton Ymer (pseudo) sa...

Jag håller med om att kameraåkningar är läskigt och irriterande att titta på. SVT gjorde likadant när de spelade in Mat med Tina för några år sedan.

Stå still för tusan, eller köp ett stativ.