fredag, januari 04, 2008

2008-1: Paul Auster: Resor i skriptoriet

Det här är en lite underlig bok. Om man ska sammanfatta handlingen i korthet så handlar den om en äldre man som tappat minnet och sitter i ett rum medan några människor han vagt känner igen kommer på besök. Det låter måttligt spännande, men på något sätt blir det trots allt intressant. Han får reda på att han genomgår något slags behandling, men exakt vad är oklart. På sakerna i hans rum sitter tejpremsor som talar om vad det är: "vägg", "bord", och så vidare. Han har fått en trave fotografier och ett manuskript och uppmanas att gå igenom dem. När han läser så får vi läsa det han läser, så det blir en berättelse i berättelsen.

Efter att berättelsen flutit på ett bra tag med hans fumlande med småsysslor, läsande av manuskriptet och pratande med människorna som kommer och hälsar på honom så accelererar berättelsen plötsligt. Från att ha känts ganska maklig går det nästan för fort när vi får reda på en del bakgrund till slut.

De som kommer och besöker honom är uppenbarligen personer som förekommer i andra böcker av Paul Auster, men Resor i skriptoriet är den första av hans böcker jag läser, så jag har ingen möjlighet att känna igen någon av dem. Trots detta tycker jag att den här boken är intressant, även om den har ett visst mått av tempoproblem. Språkligt har jag däremot inga invändningar. Jag ska se till att prova någon annan av hans böcker.

Paul Auster: Resor i skriptoriet (Travels in the scriptorium)
Månpocket, 2007 (originalet 2006)
Översättning: Ulla Roseen
144 sidor
ISBN: 9170014914
ISBN13: 9789170014918

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

Inga kommentarer: