söndag, januari 06, 2008

2008-2: Lena Törnqvist & Suzanne Öhman-Sundén: Ingen liten lort: Astrid Lindgren som opinionsbildare

Förutom att vara Sveriges mest kända barnboksförfattare så var Astrid Lindgren också engagerad i olika samhällsfrågor, ofta men inte alltid relaterade till barnens situation. Den här boken samlar ett antal artiklar som handlar om hennes opinionsbildande verksamhet samt ett par texter av Astrid Lindgren själv. Den mest kända av dessa är hennes saga Pomperipossa i Monismanien (ursprungligen publicerad i Expressen 1976-03-10) där hon berättar sagan om hur hon förväntas betala 102% av sin inkomst i skatt. Hon klagade inte på att hon skulle betala en stor andel av sina inkomster i skatt, men att betala mer än hon tjänade tyckte hon var att överdriva. Sagan ledde till ordväxling med dåvarande finansministern Gunnar Sträng och bidrog antagligen till att den socialdemokratiska regeringen föll för första gången på över fyrtio år.

De flesta artiklarna i boken är intressanta, men som bok betraktad har den här samlingen problem. Redaktörerna tycks ha samlat in bidrag från personer som har eller har haft höga ställningar i de organisationer som Astrid Lindgren varit engagerad i (BRIS, Rädda Barnen, Astrid Lindgrens barnsjukhus, etc) men man får intrycket att de sedan bara tagit emot texterna och stoppat in dem i boken utan att fundera på om de behöver någon redaktionell behandling.

Detta betyder inte att texterna i sig är dåliga, men de är ofta överlappande. Flera personer berättar om samma sak mer än en gång, och det känns onödigt. När flera personer hade citerat bitar av det tal Astrid Lindgren höll när hon vunnit ett tyskt pris så har redaktörerna kortat citaten och istället återtryckt talet ("Aldrig våld!") i sin helhet och infört referenser till det på lämpliga ställen. Det hade varit bra om man gjort på motsvarande sätt med texterna i övrigt, så att varje författare hade fått skriva om olika saker istället för att repetera saker som andra redan sagt. Det är inget fel på någon av de ingående texterna, men som de ser ut nu så lämpar sig boken inte för sträckläsning eftersom den då känns repetitiv.

Lena Törnqvist & Suzanne Öhman-Sundén: Ingen liten lort: Astrid Lindgren som opinionsbildare
Rabén & Sjögren, 2007
207 sidor
ISBN: 9129666929
ISBN13: 9789129666922

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

Inga kommentarer: