torsdag, januari 17, 2008

En nedåtgående spiral?

Det är väl känt att läsandet minskar och att det är medelålders kvinnor som är de stora läsarna. DN har pratat med Annika Seward Jensen (förläggare på Wahlström & Widstrand) som säger
Det är i huvudsak kvinnor som läser böcker, sedan finns det ett antal böcker per år som når ut även till männen. Men de är undantagen. Det speglas också i vad böckerna handlar om.
Risken är att förlagen fokuserar helt på sin starkaste målgrupp och inte ger ut böcker som appellerar till exempelvis yngre män. Samtidigt är det naturligtvis ekonomiskt mest lönsamt att sikta på den största gruppen läsare, åtminstone på kort sikt.

Sedan finns det naturligtvis undantag i båda lägren: förlag som ger ut udda titlar och läsare som inte uppskattar den sorts böcker som de utifrån ålder och kön förväntas uppskatta. Och tur är det, för annars skulle jag själv antagligen inte hitta så mycket att läsa. Jag kanske kan sägas vara medelålders, men kvinna är jag inte. Däremot ser jag glatt till att förstöra statistiken genom att läsa något fler böcker än genomsnittspersonen i min statistiska kategori.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,
intressant.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är rädd att även jag saboterar statistiken... /pappa