fredag, januari 11, 2008

Leif G. W. Persson: Linda - som i Lindamordet

Den unga polisaspiranten Linda Wallin hittas mördad och våldtagen i sin mors lägenhet av en granne. Hon brukar sova där ibland, även om hon inte bor där. Växjöpolisen är inte riktigt redo för ett sexbrott av den här typen, och rikskriminalen kallas in för att hjälpa till.

Utredningen kommer i praktiken att ledas av kriminalaren Bäckström, även om han tekniskt sett är underställd länspolismästaren. Bäckström är en knepig typ, som ungefär vilken litterär polis som helst. Han är arrogant och anser att de flesta poliser utom han själv är fjollor som inte har någon koll alls. Förutom sin allmänna dryghet dricker han en hel del (även om just det inte leder till några större komplikationer). Han anser sig också vara guds gåva till kvinnorna, även om de kanske inte alltid håller med honom om det. Speciellt inte de kvinnor som är poliser, för dem har han en väldigt låg uppfattning om. Förutom att sköta utredningen gör Bäckström också sitt bästa för att få polisen att stå för hans egna krognotor (middag med anonyma informatörer) och betala hans tvätträkningar (han lämnar in tre veckors smutstvätt på hotellet första dagen han är där och hävdar att det är tvätt producerad inom uppdraget).

Handlingen är välkonstruerad och skildringen av polisarbetet är också bra. Personteckningen fungerar överlag fint, men språket är mer ojämnt. Ofta är det rätt bra, men allt för ofta karaktäriseras personers repliker med saker som "sade han lystet" (just "lystet" hör oftast till Bäckström). Folk ler fryntligt i tid och otid. Poliser verkar tillbringa en hel del av sin tid med att berätta saker de kommit fram till för varandra, och de verkar alla använda frasen "kort och sammanfattningsvis" när de gör det. Det största problemet med språket är dock att det är för mycket av det. Boken hade utan vidare kunnat skäras ned med en fjärdedel utan att något väsentligt hade behövt stryka på foten. Det var mer än en gång som jag var tvungen att kolla så att det verkligen var rätt bit jag lyssnade på eftersom jag tyckte jag hört det tidigare.

Leif G. W. Persson: Linda - som i Lindamordet
Pirat, 2005
Uppläsare: Tomas Bolme
15 CD
ISBN: 9164220400
ISBN13: 9789164220400

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

2 kommentarer:

Maria sa...

"Folk ler fryntligt i tid och otid. "

Haha, ja, ibland blir man så trött på sånt där. I en recension som ännu inte har dykt upp på Catahya skrev jag:

"Folk ”skrattar vresigt”, vänder sig ”skarpt om”, och det är väldigt mycket ”bitter ilska”, ”bister glädje” och en och annan ”hätsk önskan”."

Hätsk önskan, liksom? Isch.

Anonym sa...

Borde läsa denna men har inte tid, vad är huvudpoängen med boken? Baksidan på boken står det 3 saker vad är svaren på dem? Är det någon maffia inblandad?