fredag, februari 01, 2008

2008-11: Dénis Lindbohm: Allt har sin tid

En forskare kommer hemligheten med tidsresor på spåren och försvinner. Fem andra vetenskapsmän får i uppdrag att hitta honom. De får hela sitt labb att hoppa iväg hit och dit i tid och rum till en början utan att förstå hur deras inställningar av tidsreseapparaturen påverkar när de kommer att landa.

Ungefär den första halvan av boken händer inte så mycket mer än att de fem forskarna åker omkring i rymden och försöker komma underfund med hur styrningen fungerar. Deras besök i olika geologiska tidsåldrar känns mer som avsnitt ur populärvetenskapliga läroböcker än skönlitteratur. Även interaktionen mellan de fem forskarna känns lite träig. De kommer alla från olika länder, och det förekommer en hel del typiska nationella stereotyper i beskrivningarna av dem.

Boken hämtar sig dock mot slutet, även om det inte kan reparera att inledningen känns planlös och onödigt lång. På slutet utförs korrigeringar av inkonsistenser som råkat införas i olika tidsströmmar, och från att ha hållit ett makligt tempo händer saker plötsligen slag i slag. Eftersom det dessutom handlar om tidsparadoxer vill det verkligen till att man hänger med för att inte tappa bort sig i handlingen.

Dénis Lindbohm: Allt har sin tid
Delta, 1984
148 sidor
ISBN: 917228336X

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

2 kommentarer:

Svensson sa...

Har själv bloggat en del om sf nyligen, ja en hel etikett med "sf man minns"...

Nämnde där Lindbohms "Frostens barn", en märklig bok som ändå var skoj att läsa. Handlingen gick i rasande fart, inget fel på idéflödet om man säger...

Annars finns ju Lindbohms ockulta böcker, om hans minnen från stellar tillvaro på Kvatur Glon in the sky. Sista boken innan han dog var väl just "Kvatur Glon" från 2005 tror jag, egenutgiven men helt okej producerad, print-on-demand tryckt i Polen.

Har du förresten lust att länka "Svenssongalaxen"? (http://lennart-svensson.blogspot.com/) Har just skrivit ner din webbadress och ska länka "Du är vad du läser" till min blogg.

Svensson sa...

Oj då, ser nu att du bara länkar bokbloggar... well jag skriver inte bara om böcker, dock är etiketten "lite litteratur" i topp bland mina etiketter, det mesta tycks ha bokaknytning.

Svenssongalaxens motor är att skriva om böcker man har i hyllan helt enkelt, så med inte alltför stort våld på sanningen kan man säga att jag är en bokbloggare...