onsdag, februari 06, 2008

2008-12: Annika Bryn: Den sjätte natten

Ett antal personer som arbetat mot nazismen har mördats, en per vecka, och man har hittat nazistiska spår intill kropparna. Detta är bakgrund som sker innan romanen ens börjat. I början av boken kidnappas en advokat. Han hålls sedan fången utan att få veta vare sig var han befinner sig eller vad de som kidnappat honom egentligen vill. Vad han däremot får reda på är att kidnapparna är ute efter hans fru och dotter som åkte på camping precis innan han blev tillfångatagen.

Advokaten och hans fångvaktare är centrala personer i historien, men vi får även följa frun och dottern och poliserna och en del andra personer, om än inte lika ingående. När det gäller huvudpersonerna får man ofta stora mängder text som analyserar hur de känner sig och uppfattar de situationer de befinner sig i; ofta under psykisk press. Det är inget konstigt i det, men detta är ofta uttryckt på ett sätt som inte stämmer överens med de personer som beskrivs. De känslor som beskrivs är i sig passande, men en ung nynazist skulle inte göra långa psykologiserande utläggningar om sig själv.

Som deckare betraktad tycker jag att handlingen är vettigt konstruerad, men det är egentligen väldigt lite man får se av faktiskt polisarbete. Den mesta tiden tillbringas hos de kriminella och deras offer. Vad som däremot känns malplacerat är ett par påfallande detaljerade och blommiga sexscener som inte alls passar in i resten av texten. De är inte illa skrivna, men stämmer inte med resten av texten. I en romansroman skulle de däremot inte sticka ut.

Jag har lyssnat på mp3-versionen av ljudboken. Inläsningen som sådan är bra, men tyvärr är ljudkvaliteten inte det. Ljudet är för hårt komprimerat så det uppstår ofta irriterande biljud i bakgrunden. Klantigt, eftersom det är helt onödigt.

Läs även Annika Bryns blogg.

Annika Bryn: Den sjätte natten
Adelphi Audio, 2007 (originalet 2003)
Uppläsare: Anita Ekström
mp3, 15 timmar 39 minuter (322 MB)
ISBN: 9185637467
ISBN13: 9789185637461

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

1 kommentar:

Helena Ferry sa...

Jag läste den här för ett tag sedan och blev verkligen sugen på att fortsätta med Bryns böcker. Jag gillade att den var tuff, actionspäckad och spännande! Faktiskt var det Bryns nätnärvaro som gjorde att jag ens kollade upp boken - sånt gillar jag!