måndag, februari 18, 2008

2008-17: Anders Roslund & Börge Hellström: Edward Finnigans upprättelse

Det här är Roslund & Hellströms tredje Ewert Grens-deckare (efter Odjuret och Box 21 men före Flickan under gatan) som jag råkade missa när den kom ut. Helt klart en miss från min sida.

Handlingen är lite mer komplicerad än i de andra tre romanerna de skrivit men den är väl uttänkt, för att inte säga diabolisk. Som vanligt har man också ett samhällskritiskt tema som löper genom boken. Den här gången handlar det om dödsstraff och skillnaden mellan hämnd och upprättelse.

När Ewert Grens får ett nytt ärende på sitt skrivbord ser det harmlöst ut. En artist på en finlandsbåt har sparkat ner en person som tafsade på en dansande kvinna. Goda intentioner, dåligt utförande. När man tar in den misstänkte John Schwartz till förhör visar det sig snabbt att hans kanadensiska pass visserligen är äkta, men att han inte är den person som passet utger honom för att vara. Det verkar som om han borde vara död.

Den i titeln omnämnde Edward Finnigan är en bitter man på andra sidan Atlanten. Hans enda dotter mördades för ett antal år sedan, och nu har han även blivit snuvad på vad han anser skulle bli hans upprättelse för mordet.

Det Ewert Grens trodde skulle vara ett lätt misshandelsfall sväller snabbt till en utredningsteknisk mardröm med förväxlade identiteter, diplomatiskt rävspel och en utskällning från Siw Malmkvist. Efter fyra böcker om Ewert Grens så gissar jag att det är det sista som tar honom hårdast.

Förutom att det här är en bra deckare så är det också en roman som driver de känslomässiga konsekvenserna av sitt upplägg så långt det bara går. Människorna följer sina övertygelser åt olika håll och inser att det leder dem i fördärv, om än av olika skäl.

Till en början tror man att det finns onda och goda människor här, men det framgår snart att det inte är så enkelt. De goda har skuggsidor och de onda har ljuspunkter. Efter ett tag börjar man undra vilka som egentligen är de goda och vilka som är de onda. Är det ens någon skillnad? Som om det inte var nog med detta så fungerar romanen också på ett samhällskritiskt plan. Utan att för den delen skriva läsaren på näsan så får Roslund & Hellström fram sina åsikter om dödsstraffet och dess effekter på både människor och samhälle med ett slags återhållet ursinne.

Det här är nog Roslund & Hellströms bästa bok hittills, och det säger en del. Läs den!

Anders Roslund & Börge Hellström: Edward Finnigans upprättelse
Pocketförlaget, 2007 (originalet 2006)
422 sidor
ISBN: 9789185625208

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: