tisdag, februari 19, 2008

2008-20: Leena Krohn: Bipaviljongen

Den här boken har undertiteln "En berättelse om svärmar", och den återkommer hela tiden till olika grupper av människor eller för den delen andra varelser. Man kan i viss mån diskutera om det här är en roman eller en novellsamling. Speciellt mycket handling som sträcker sig utanför något enskilt kapitel finns inte.

I centrum för berättelsen står inte någon person utan ett hus, titelns Bipaviljongen. Det är ett rivningshotat hus som en gång i tiden tjänstgjorde som hem för "själssjuka". Nu hyser det istället ett stort antal studiecirklar om alla möjliga underliga ämnen: Föränderlig verklighet, nyludditer, bilboende, de självvalt fattiga och kommunalvetenskapens främjare för att bara nämna några av dem.

De flesta berättelserna känns som anekdoter som skulle kunna berättas vänner imellan, och det är ofta också så de läggs fram inom bokens ram. Det fascinerande med boken är i första hand alla knepiga personer man får stifta bekantskap med. En del glimtar bara förbi i en enstaka text medan andra återkommer. Några av dem är nästan normala medan andra är totalt urflippade. En av de mindre konstiga med ändå lite otrevliga för en bokmänniska som jag är Knycklaren. Han sitter ofta på en bänk någonstans i staden och läser (oavsett väder). När han är färdig med en sida river han ut den, knycklar ihop den och slänger den medan han läser vidare på nästa sida. Men vad gör han med pärmarna när han läst ut boken?

Leena Krohn: Bipaviljongen (Mehiläispaviljonki Kertomus parvista)
Kabusa Böcker, 2008
Översättning: Seija Torpefält
175 sidor
ISBN: 9789173550567

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Miss Lyckad sa...

Hur hinner du läsa allt?! Imponerande må jag säga!
Är du lika snabb på ordlekar?
Jag har tagit ett Bra Initiativ!
Jag har utlyst en Insamling/Tävling för KVINnan...Snart nalkas Internationella Kvinnodagen och till den vill jag ha tips på Kvinnliga ord, för publicering i min kommande bok och självklart på bloggen! Slå ett slag för kvinnan! Hjälp Mig!

http://miss-lyckad.blogspot.com/

/ Miss Lyckad

Hans Persson sa...

Just den här veckan är resten av familjen borta och åker skidor, så jag läser så mycket jag vill... ;-)