tisdag, februari 19, 2008

2008-21: Hannah Nyala: Ett sista livstecken

Ett nödlarm drar ut livräddaren Tally Nowata och en kollega i snön på en bergssida, men när de börjar närma sig rätt plats träffas de istället av ett stenras. Kollegan som hängde i ett rep ramlar, och när Tally slutligen lyckats ta sig ner till henne inser hon att repet kapats, inte gått av mot en stenkant. Någon är ute efter henne, och han drar sig inte för att använda Tallys dotter som lockbete.

Det hela utvecklas till en thriller där Tally kämpar mot klockan för att nå fram till sin dotter med hjälp av ledtrådar som kidnapparen placerat ut med angivna tidsgränser. Eftersom det hela utspelar sig i bergen i Wyoming mitt i vintern så är det inte helt lätt att ta sig fram, och bitvis har romanen vissa likheter med böcker som David Lagercrantz Göran Kropp 8000 plus eller Ola Skinnarmos Ensam mot sydpolen. Man får intrycket av att Hannah Nyala vet vad hon pratar om när hon beskriver klättring, vildmark och vinter och hon är också bra på att göra det på ett målande sätt.

Jag är lite tveksam till realismen i en del sekvenser när det gäller vad en skadad person klarar av att göra, men jag tycker det må vara hänt att en thrillerförfattare tar sig lite sådana friheter. Överdrifterna är inte värre än vad man får se i en slumpmässigt vald actionfilm.

Hannah Nyala: Ett sista livstecken (Cry Last Heard)
Månpocket, 2006 (originalet 2004)
Översättning: Anna Sandberg
249 sidor
ISBN: 9170013888
ISBN13: 9789170013881

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: