söndag, februari 24, 2008

2008-24: Stephen King & f-stop Fitzgerald: Nightmares in the Sky

Det här är nog en av de minst kända böckerna med Stephen Kings namn på, en av de mest udda, och tyvärr också en av de mindre intressanta. Det är en "coffee table book" med foton (tagna av f-stop Fitzgerald) på gargoyler från olika ställen i USA.

Kings bidrag är in introducerande essä. En ganska stor del av texten upptas av berättelsen om hur King övertalades att alls skriva den här texten, och till slut föll till föga efter en rundvisning i New York där det visade sig finnas massor av gargoyler trots att han aldrig sett en enda tidigare. I en fras som återkommer flera gånger genom texten, "We don't see them, but they see us". Essän har samma känsla som Kings för- och efterord och hans fackböcker (On Writing, Danse Macabre), det vill säga man får intrycket inte så mycket av en nedskriven text som av någon som sitter framför brasan och berättar för några goda vänner.

Den som är intresserad av lärda konsthistoriska utläggningar har ingenting här att hämta, och det är King snabb med att tala om redan från början. Han är (föga förvånande) mer intresserad av hur gargoylerna uppfattas av oss (och vi av dem?).

Varje foto får sin egen sida (eller undantagsvis ett helt uppslag), även om det ibland är ganska lite bild och ganska mycket marginaler. De flesta fotografierna är bra, men det känns som om variationen hade kunnat vara större. En majoritet av bilderna visar snarare groteska ansikten än den sortens sagofigurer (gärna med ett stuprör mynnande i munnen) som den som syns på omslaget och som är vad jag tänker på när jag hör ordet "gargoyle". De flesta fotografierna i boken är svartvita och de som inte är det hade lika gärna kunnat vara det, för det tillför väldigt lite att bilden är exempelvis tegelfärgad istället för grå. Det är väldigt få av bilderna som innehåller något annat än sten, så det finns inte mycket utrymme för färg.

Stephen King & f-stop Fitzgerald: Nightmares in the Sky
Viking, 1988
128 sidor
ISBN: 0670823074

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

2 kommentarer:

Helena sa...

Ser man på, en bok med King-anknytning som jag inte läst. Tack för tipset!

Hans Persson sa...

Det finns ju rätt gott om böcker om King också, om det är intressant. Jag har läst en del av de lite äldre av dem.

Jag har läst åtminstone dessa:
Douglas E. Winter: Stephen King: The Art of Darkness
Tim Underwood & Chuck Miller: Kingdom of Fear: The World of Stephen King
George Behm: The Stephen King Companion
Tyson Blue: The Unseen King
Douglas E. Winter: Faces of Fear
Don Herron: Reign of Fear