tisdag, februari 26, 2008

2008-26: Håkan Nesser: En helt annan historia

Det här är den andra volymen om polisen Gunnar Barbarotti. Den första var bra, men den här är bättre. Jag ser med spänning fram emot nästa del.

Gunnar Barbarotti är en medelålders polis i den fiktiva staden Kymlinge. Han har det lite smårörigt i privatlivet. Efter en skilsmässa för några år sedan bor hans två söner hos exfrun och hennes nya kärlek i en annan stad. Dottern som är äldre har passat på att flytta hemifrån, men det oroar Barbarotti att hon flyttat till London, jobbar på en bar och har skaffat sig en pojkvän som är musiker. Det finns dock även ljuspunkter, främst i form av nya flickvännen Marianne.

Boken består av två parallella spår. Det första visar händelser i Mousterlin i Frankrike för fem år sedan där sex svenskar på semester möts av en slump och tillbringar ett antal lata dagar i varandras sällskap. Det andra består naturligtvis av den polisutredning som Barbarotti dras in i.

Boken börjar med att Barbarotti åker på semester till Gotland där han ska bo tillsammans med Marianne. Han hinner inte mer än dit innan problemen börjar. Han gör misstaget att öppna posten som han tog med sig från sin lägenhet, och där hittar han ett brev där det står att en namngiven person kommer att mördas. Polisen börjar kartlägga alla personer med namnet från brevet, men man hinner inte mer än dra igång den apparaten förrän man hittar en av dem mördad.

Poliserna i det lilla Kymlinge inser snart att de har fått större problem än de kan hantera och tar in förstärkningar, men trots det känner sig Barbarotti och de andra poliserna mest som marionetter som hoppar när mördaren rycker i trådarna. Utredningsmässigt kommer de ingenstans. Det känns som om den enda nya information de får är när mördaren behagar ge dem något.

Under tiden som poliserna frustrerat springer runt i cirklar så tätnar stämningen i berättelsen från Frankrike. De umgås med varandra och ser utåt säkert ut att vara goda vänner, men ur berättelsen kan man utläsa att det finns en hel del spänningar mellan personerna.

Jag gillar den här boken skarpt. Isberg av spänningar driver runt precis under ytan i de franska avsnittet, men det tar ett tag innan det blir någon uttrycklig koppling mellan dem och resten av boken (även om man som läsare inte har några problem att hitta en koppling tidigare). Barbarottis frustration över att inget veta är trovärdig, och jag tycker om hans eviga köpslående med gud (som han egentligen inte tror på) där han ber en bön och sedan ger gud poäng om han anser att hans bön blivit uppfylld. När boken börjar ligger gud på elva pluspoäng och anses därmed existera.

Boken är nästan 600 sidor tjock vilket jag normalt sett tycker är onödigt mycket, men det känns inte mycket. Man flyter fram genom sidorna tack vare en väl konstruerad dramatik, samtidigt som personerna är både intressanta och bra beskrivna. Efter ett par kapitel har man en bild av hur Barbarottis kollegor och andra personer är trots att man ibland inte fått så mycket beskrivning av dem, och det är på sitt sätt också korrekt eftersom Barbarotti själv reflekterar över hur lite han egentligen vet om sina kollegor. Det behövs inte så stora åthävor för att beskriva en person så länge det görs med de rätta orden, och så är det här.

Håkan Nesser: En helt annan historia
Albert Bonniers, 2007
587 sidor
ISBN: 9100113026
ISBN13: 9789100113025

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Miss Lyckad sa...

Tack för Dina Tips!

Idag har jag överträffat mig själv på ett stressigt Schema. Förrutom intervjuer så ska jag fotas på två olika ställen. Mon Dieu!

Kolla in mitt boktips! Det är Bäst av Alla tips på BOKREAN! YEAH!

http://miss-lyckad.blogspot.com/

/ Miss Lyckad - En Tuff Brud I Smart Förpackning -

forever young sa...

Tack, jag är Håkan Nesser fan, men den har jag inte läst.